Ulft, Netherlands

 

Achterhoek keert zich tegen de Noordtak

Jasper Hazelaar | 11 maart 2022 09:39 | Aangepast op 11 maart 2022 09:39
De Achterhoek Raad heeft zich maandagavond tegen de mogelijke aanleg van de Noordtak door de Achterhoek uitgesproken. Tijdens een extra ingelaste vergadering werd een motie aangenomen die stelt dat er in de Achterhoek geen draagvlak is voor de beoogde goederenspoorlijn.

Alle fracties in de Achterhoek Raad - bestaande uit raadsleden van alle partijen uit de zeven gemeenten - waren het met elkaar eens: géén Noordtak door de Achterhoek. De Achterhoekse fracties van de landelijke partijen keerden zich daarmee tegen de eigen fracties in de Tweede Kamer, die bijna unaniem instemde met een motie voor onderzoek naar nut en noodzaak van de doortrekking van de Betuweroute naar Duitsland via de Noordtak. Het tracé door de Achterhoek is één van de vijf opties daarvoor, maar misschien wel de meest kansrijke. In de Achterhoek wonen minder mensen en is de overlast van de goederenspoorlijn minder ingrijpend dan bijvoorbeeld langs de huidige IJssellijn.

Maar de Noordtak door de Achterhoek doorklieft zowel het Achterhoekse coulissenlandschap als leefgemeenschappen zoals in Heelweg. Het enige aanwezige Kamerlid dat vorig jaar tegenstemde, was Pieter Omtzigt, die onlangs in het buitengebied van Lichtenvoorde was. "De Kamerleden moeten hier met eigen ogen zien wat zo'n spoorlijn met het natuurgebied hier doet", zei Omtzigt. Het voormalige Kamerlid van het CDA stelde Kamervragen over de Noordtak. Hij roept de Kamerleden, minister Mark Harbers en staatssecretaris Vivianne Heinen op naar de Achterhoek te komen en in februari in gesprek te gaan met de regionale bestuurders in de Achterhoek.

'Kamer praat wel met havenbaronnen'
Zo wil Omtzigt weten of de Kamerleden op de hoogte zijn van het verzet in de Achterhoek en Twente, en of er vanuit de landelijke afdelingen contact is geweest met de regionale fracties. Omtzigt stelt dat hij de indruk heeft dat de landelijke fracties meer contact hebben met de havenbaronnen in Rotterdam en Amsterdam over de Noordtak, dan met hun 'eigen' bestuurders in de regio.

Verder vergaderen
Dat lijkt in ieder geval op te gaan voor de Achterhoekse fracties van de landelijke partijen, want zij keren zich dus tegen het besluit in de Tweede Kamer. De Achterhoek Raad vergadert verder op maandagavond 7 maart en wil dan een inhoudelijke strategie bepalen voor het verzet tegen de Noordtak door de Achterhoek. Dan komt ook een motie van het CDA ter sprake, die maandagavond door het Lichtenvoordse CDA-raadslid Walter Leemreize werd aangehouden. Hij trok hem voorlopig in omdat die motie nog als 'te vroeg' werd beschouwd.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Betuweroute|Noordtak|

Meest gelezen

Vreugde bij bewoners na plaatsing landbouwsluis bij Dorpsstraat in Laag-Keppel

Tim Rondeel | Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 20 mrt 2023 16:38

Lees ook

Onrust in Achterhoek over Betuweroute

Wordt de Betuweroute via de Noordtak - dwars door de Achterhoek - doorgetrokken richting Twente en D...

Pieter Omtzigt steunt verzet tegen Noordtak

Uitgerekend Pieter Omtzigt, het bij het CDA opgestapte Kamerlid, steunt het CDA in Oost Gelre bij he...

Schriftelijk protest regio tegen Noordtak

Zeven Achterhoekse gemeenten willen de noordelijke aftakking van de Betuweroute, de zogenaamde Noord...

Staatssecretaris schrikt van onrust in regio

De onvrede van de Achterhoek over de eventuele aanleg van de Noordtak wordt meegenomen in het onderz...

EUREGIO wil inspraak rondom Noordtak

De EUREGIO wil dat de Nederlandse regering de Achterhoek en Twente gaat betrekken bij de realisatie ...

Achterhoek ziet geen basis voor de Noordtak

De Achterhoek Board blijft tegen de aanleg van de Noordtak, de beoogde goederenspoorlijn door de Ach...