Ulft, Netherlands

 

'Achterhoek is te vrolijk over de Noordtak'

Leendert Stutvoet, de voorzitter van belangenvereniging RONA, waarschuwt de Achterhoek niet te vroeg te juichen nu staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) het onderzoek naar de Noordtak vooralsnog naast zich heeft neergelegd. De aanleg van de goederenspoorlijn door de regio is volgens hem nog niet van de baan.
Domien Esselink | 1 juli 2022 11:43 | Aangepast op 1 juli 2022 11:43
"Ik denk dat de interpretatie in de Achterhoek een vrolijke is, maar dat ze het besluit niet goed gelezen hebben", zegt Stutvoet. De voorzitter van de RONA (Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking), die zich inzet voor de belangen van mensen die langs het spoor wonen, juicht de beslissing van Heijnen toe. "Wat ik heel goed vind is dat het belang van draagvlak wordt erkend", zegt Stutvoet. "Alle partijen worden nu betrokken en het accent komt op het nut en de noodzaak van de spoorlijn te liggen. Daarna wordt er pas naar varianten gekeken."

Stutvoet woont in Joppe, dicht bij de IJssellijn waarover nu de goederentreinen richting Oldenzaal en Duitsland denderen. Hij is een voorstander van een verlegging van die goederenstroom over de Noordtak van de Betuwelijn, dus het beoogde tracé door de Achterhoek, want daar wonen veel minder mensen langs het spoor dan langs de IJssellijn.

'Niet verslappen'
Walter Leemreize, de fractievoorzitter van het CDA in Oost Gelre en één van de voortrekkers van het Achterhoekse verzet tegen de Noordtak, zegt 'heel blij' te zijn met het voorlopige uitstel van het onderzoek naar het nut en de noodzaak van het doortrekken van de Betuwelijn door de Achterhoek. "Dankzij de lobby vanuit Oost-Nederland richting Den Haag", zegt Leemreize. "Maar het is wel zaak de boel niet te laten verslappen", waarschuwt hij. "Vergelijk het met een octopus waar je een arm eraf haalt, maar waarna er een andere komt om het onderwerp opnieuw op de agenda te zetten. De belangen zijn dusdanig groot voor de havenbaronnen dat ik er niet gerust op ben. Ze zullen iets verzinnen om de Noordtak opnieuw op de agenda te krijgen. We blijven er dus heel scherp op."

Onderbouwing
Volgens Stutvoet is er allerminst sprake van afstel, eerder van een hernieuwd begin: "Tijdens het voorbereidende werk wordt er naar meer varianten gekeken en daar sta ik volledig achter, want er moet een onderbouwing in zitten. Nederland wil een paar miljard in het OV steken en wat wil men daarvoor doen? Daarom moet eerst die onderbouwing er komen."

Leemreize vestigt zijn hoop voor uitstel van de Noordtak mede op de 'goede contacten' in Den Haag, zoals partijgenoot en Kamerlid Derk Boswijk van het CDA en Pieter Omtzigt, die destijds in de Tweede Kamer tegen het onderzoek naar de Noordtak stemde.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

Noordtak|

Meest gelezen

Kapsalon Hardy in Ulft stopt na ruim zestien jaar

Redactie REGIO8 | 31 jan 2023 10:48

Patiënten Slingeland kunnen gratis parkeren bij Amphion

Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 1 feb 2023 16:25

Lees ook

Pieter Omtzigt steunt verzet tegen Noordtak

Uitgerekend Pieter Omtzigt, het bij het CDA opgestapte Kamerlid, steunt het CDA in Oost Gelre bij he...

Schriftelijk protest regio tegen Noordtak

Zeven Achterhoekse gemeenten willen de noordelijke aftakking van de Betuweroute, de zogenaamde Noord...

Staatssecretaris schrikt van onrust in regio

De onvrede van de Achterhoek over de eventuele aanleg van de Noordtak wordt meegenomen in het onderz...

EUREGIO wil inspraak rondom Noordtak

De EUREGIO wil dat de Nederlandse regering de Achterhoek en Twente gaat betrekken bij de realisatie ...

Achterhoek ziet geen basis voor de Noordtak

De Achterhoek Board blijft tegen de aanleg van de Noordtak, de beoogde goederenspoorlijn door de Ach...