Ulft, Netherlands

Achterhoek heeft nieuwe Regio Deal, wel minder dan gehoopt

Foto: 8RHK
De Achterhoek heeft een nieuwe Regio Deal met Het Rijk binnengesleept ter waarde van 25 miljoen euro. Omdat de regio zelf en de provincie ook de portemonnee trekken, komt er in totaal vijftig miljoen euro beschikbaar voor projecten. Het is de tweede Regio Deal die wordt aangegaan.
Tim Rondeel | Jasper Hazelaar | 9 februari 2024 15:08 | Aangepast op 9 februari 2024 15:08
"Deze toekenning is een beloning voor de goede aanvraag die we hebben ingediend", aldus Mark Boumans, voorzitter van de Regio Achterhoek. De Achterhoek vroeg een nieuwe deal aan met de naam 'Hoger springen, krachtiger landen'. Ze hoopten op een totaalbedrag van 34,6 miljoen euro vanuit Het Rijk, wat in co-financiering zou neerkomen op zeventig miljoen euro. Dat is nu een totaal potje van vijftig miljoen euro geworden. Waar het geld precies terecht komt, wordt tot de zomer onderzocht. "De Achterhoek loopt niet alleen voorop in innovatie en samenwerken, ook in dubbele vergrijzing en ontgroening", aldus Boumans. "Dat maakt een nieuwe Regio Deal niet alleen noodzakelijk, maar tegelijk ook een enorme kans om nieuw beleid voor heel Nederland hier in de Achterhoek tot stand te brengen.”

Volgens Mirjam Koster, voorzitter van het Graafschap College wordt er met de nieuwe deal gewerkt aan een toekomstbestendige regio: "We werken aan brede welvaart over de volle breedte, van preventieve gezondheid, bouwen naar Achterhoekse identiteit, betere bereikbaarheid en een meer inclusieve arbeidsmarkt. Ook om te zorgen dat jongeren bewust kunnen kiezen voor een toekomst in de Achterhoek.”

Tweede Regio Deal
Het wordt voor de Achterhoek de tweede Regio Deal. De eerste, ten waarde van 20 miljoen euro Rijksgeld, werd in 2019 afgesloten. In totaal werden daarmee 86 projecten ondersteund. Met steun van het Rijk en investeringen uit de regio zelf werd er onder meer geld gestoken het CIVON in Ulft, Uuthuuskes en het Grensland College. Vorig jaar greep de Achterhoek nog naast een nieuwe Regio Deal, tot grote frustratie van de lokale politiek.

22 regio's
Ondanks dat de financiering minder is dan gehoopt, blijft de voorzitter van 8RHK ambassedeurs positief: “We kijken uit naar deze nieuwe samenwerking met Rijk, provincie en binnen de regio zelf", aldus Boumans. "Ook feliciteren we uiteraard de andere regio’s in Nederland die een toekenning hebben ontvangen" De Achterhoek is een van de 22 regio's in Nederland waar het kabinet een deal mee aangaat.

Lees meer over:

Regiodeal|Achterhoek|8RHK|

Lees ook

Den Haag maakt Achterhoek dialooggebied voor 'Elke Regio Telt'

De Achterhoek wordt voor het ministerie van Binnenlandse Zaken een sparringpartner om het gat tussen...

Knufing stopt bij 8RHK en VNO-NCW, mogelijk vanwege integriteitskwestie

Koen Knufing is gestopt als vicevoorzitter van de Achterhoek Board en als voorzitter van werkgeverso...

Nieuwe Beste Boek Achterhoek en Liemers heeft historisch tintje

De titels die kans maken om verkozen te worden tot Beste Boek van de Achterhoek en Liemers zijn beke...

Minister belooft overleg met regio Achterhoek over verkeersveiligheid N18

Demissionair minister Mark Harbers vindt dat de nieuwe plannen voor de N18, een vierbaansweg tussen ...

Wilders veruit de populairste bij verkiezing in de Achterhoek

De meeste mensen in de Achterhoek hebben tijdens de Tweede Kamerverkiezing gestemd op Geert Wilders....

Dag van Achterhoekse Popmuziek gaat voor grootste editie ooit

De jubileumeditie van de Dag van de Achterhoekse Popmuziek wordt dit jaar groots aangepakt. Met veer...