Ulft, Netherlands

Aanplanten Park of Dutch Dreams begonnen

Deze week is gestart met de aanplant van het ‘Park of Dutch Dreams’ in Doetinchem. Een kleurrijk park langs de Oude IJssel ontworpen door internationaal bekende tuinarchitecten.
Davie Klein Gunnewiek | 18 maart 2022 13:48 | Aangepast op 18 maart 2022 13:48
Doetinchem heeft al jaren de wens om de Oude IJssel meer bij de binnenstad te betrekken en aantrekkelijker te maken. De gemeente trok samen met de provincie miljoenen uit voor het plan dat naast het park bestaat uit een stadsboulevard met horecapaviljoen. “Dit idee ontstond drie jaar geleden toen ik landschapsarchitect Nico Wissing tegen kwam in de Stadstuin in Doetinchem”, zegt wethouder Ingrid Lambregts. “Dingen kwamen toen echt samen.” Wissing vroeg de bekende internationale tuinarchitect Piet Oudolf uit Hummelo om invulling te geven aan het park. Oudolf is bekend van stadsparken in New York en zijn eigen tuinen in Hummelo die tot voor een paar jaar geleden door duizenden bezoekers werden bezocht. “Piet wilde het wel doen, maar op één voorwaarde”, vertelt Wissing. “Dat ook andere bloemen- en plantenexperts bij het project betrokken zouden worden.” Zo ontstond er een samenwerking van nationale en internationale bekende tuinarchitecten, die elk een eigen deel van het park van het 8000 m2 grote park vorm mogen geven. “We hebben echt een paar fantastische ontwerpers naar Doetinchem weten te halen”, aldus Wissing.

Eén daarvan is de Hilversumse Climmy Schneider. Ze onderscheidt zich met waterplanten die vaak ook langs een sloot zijn terug te vinden. “Het unieke is de samenwerking tussen vijf verschillende tuinarchitecten”, zegt Schneider. “Piet heeft natuurlijk zijn eigen stijl met kleurrijke bloemen en Jacuqueline van der Kloet maakt gebruik van schaduwrijke bodembedekkers. Het is heel spannend hoe elk stijl samen gaat komen in dit park. Als het goed is wordt het één bloemenzee met verschillende sferen.” Deze week gaan ruim 35.000 planten de grond in. Daarbij krijgen de tuinarchitecten hulp van plantenexperts, studenten en vrijwilligers. “Het zijn allemaal mensen met groene vingers die willen leren van ons”, vertelt Nico Wissing.

Koken met planten
Het park is onderdeel van een groter plan om de Oude IJssel meer bij de binnenstad te betrekken. Daarbij is de Gaswal, de weg die langs de Oude IJssel loopt, de afgelopen maanden al verkeersluwer gemaakt om voetgangers en fietsers meer de ruimte te geven. Naast het park komen er goed begaanbare wandelpaden, een uitkijkpunt en een aanlegsteiger aan de Oude IJssel. In het park is ook plaats voor een paviljoen met restaurant dat geleid gaat worden door topkok Rick van den Broek. Hij gaat voor de gerechten gebruik maken van bloemen uit de tuinen in het park. Verder komt er een permanente expositie over Piet Oudolf en wisselexposities met aandacht voor andere ‘tuinkunstenaars’.

'Park is van toegevoegde waarde'
“Ik weet zeker dat het voor inwoners en bezoekers van Doetinchem van toegevoegde waarde is”, zegt wethouder Ingrid Lambregts. “Wat de cirkel rond maakt is dat we recent een prijs hebben gewonnen voor het meeste groen per inwoner. En ook met dit bijzondere park voegen we weer een stukje groen toe aan Doetinchem.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Oude IJssel|

Meest gelezen

Wederom ongeluk bij beruchte kruising nabij Etten

Charlotte van de Kant | Redactie REGIO8 | 21 sep 2022 09:49

Moeder van baby 'Sem Vijverberg' wordt vrijgelaten

Redactie REGIO8 | 22 sep 2022 15:36

Apache-helikopters vliegen weer laag boven Achterhoek

Jasper Hazelaar | 23 sep 2022 11:18

Lees ook

Brug over de Oude IJssel geplaatst in Ulft

De plaatsing van de nieuwe fiets- en wandelbrug over de Oude IJssel in Ulft is donderdag van start g...

Toekomstbeeld Oude IJssel in kaart gebracht

Oude IJsselstreek heeft een toekomstplan gepresenteerd voor het gebied rondom de Oude IJssel onder d...

Inwoners Etten klaar met onveilige situatie

De kruising van de Slingerparallel (N317) en de Oude IJsselweg in Etten staat bij inwoners en de gem...

Ulftse basisschoolleerlingen maken Oude IJssel schoon

Leerlingen uit groep 5 van de Mariaschool in Ulft hebben maandagmorgen de Oude IJssel schoongemaakt....