Ulft, Netherlands

Aannemer trakteert buurt op pannenkoeken

Aannemersbedrijf Heijmans heeft in Geesteren de buurt leren kennen met een borreltje en pannenkoeken met spek. De aannemer gaat de Nettelhorsterweg tussen Lochem en Geesteren aanpakken en wil buurtbewoners betrekken bij de plannen.
Serena Speet | 3 oktober 2022 11:41 | Aangepast op 3 oktober 2022 11:41
"Wij hebben aangegeven dat wij het belangrijk vinden dat we goed met de buurt door één deur kunnen, dat we naar ze luisteren en dat we op zoek gaan naar oplossingen", vertelt projectleider Giny Steggink bij Omroep Gelderland. "Volgens goed Achterhoeks gebruik ga je hier buurtmaken. Omdat wij hier nieuw in de buurt zijn dachten we: we organiseren een intrekkersmaol met een borreltje en iets te eten." Ongeveer veertig buurtbewoners maakten dankbaar gebruik van de aanbieding. "Ik vind het echt heel mooi dat ze dit doen", aldus Hans Leeflang van de initiatiefgroep De slimste weg.

De Nettelhorsterweg is in de afgelopen vijftig jaar drukker en drukker geworden. Bert Meutstege is geboren en getogen aan deze straat: "Hier kon je vroeger op de straat gaan staan om een foto te maken, dat hoef je nu niet meer te doen." De berm van de weg was vroeger de voortuin van Bert. "We woonden toen nog echt aan de straat. Er stonden overal dikke bomen", blikt hij terug. "Als er een auto langskwam dan keek je op. Dat was bijzonder. Zeker als er een vrachtwagen over de weg reed."

Niet meer terug
"Het zoeft maar door", vertelt Bert. Inmiddels woont hij niet meer aan de Nettelhorsterweg, maar in het centrum van Borculo. Of hij ooit terug wil? "Nee, als ik hier nu sta en ik hoor dat geluid... en nee ook niet als de weg straks is aangepast." Voor omwonenden wordt het wonen aan de weg aangenamer. De rijbaan wordt veiliger gemaakt, zo mogen automobilisten niet meer inhalen en komen er passeerhavens voor landbouwvoertuigen. Die aanpassingen gebeuren op meer provinciale wegen.

Bewoners betrokken
Bijzonder is wel dat bewoners de aanpak van de Nettelhorsterweg op de agenda hebben gezet en ook bij het proces en de uitvoering betrokken worden. "Zo hebben we bijvoorbeeld meegepraat en meebeslist in de aanbestedingsprocedure", vertelt Leeflang. "Dat is echt uniek in Nederland." Daarnaast wordt de weg een proeftuin voor innovaties. "Wij weten dat hier niet minder verkeer zal gaan rijden, maar eerder meer", zegt Leeflang. "Daarom hebben wij ingezet op meer gezondheid, veiligheid en duurzaamheid."

Innovatie
Als je kijkt naar bijvoorbeeld gezondheid dan wordt er iets gedaan aan het verminderen van fijnstof en geluidsoverlast. "Er komt hier bijvoorbeeld een zogenoemde wishwall. Dit is bedacht door de universiteit van Twente. Het is een constructie van beton en staal die geluid afbuigt", legt Leeflang uit. Het is één van de vele voorbeelden waar naar gekeken wordt. "Ik hoop dat hier echt van alles op het gebied van innovatie uitgeprobeerd wordt."

Planning
De komende maanden worden de ontwerpen gemaakt en kunnen inwoners hun laatste wensen inbrengen. "We moeten bijvoorbeeld nog kiezen welk asfalt we gaan gebruiken", zegt Steggink. "We moeten rekening houden met circulariteit en veiligheid, maar ook met de gezondheid van bewoners." Eind dit jaar moeten de ontwerpen klaar zijn en het idee is dat in maart volgend jaar de schop de grond in gaat.

Foto: Omroep Gelderland

Meest gelezen

Man in boeien geslagen na woningbrand in 's-Heerenberg

Redactie REGIO8 | 28 mrt 2024 09:44

Lees ook

Bruglocatie Lochem blijft afgesloten, werk aan rondweg gaat verder

Het werk aan de nieuwe rondweg bij Lochem is weer opgestart na het dodelijke ongeval met de brug van...

Landbouwpasseerhavens en 'landjepik', kritiek op plannen Nettelhorsterweg

Wel of geen landbouwpasseerhavens en 'landjepik'. Dat waren de belangrijkste onderwerpen tijdens een...

Schoolplein basisschool in Lochem vernield

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben vier jongens het schoolplein van basisschool de Rank in L...

Geen treinen tussen Lochem en Zutphen door werkzaamheden

Treinreizigers tussen Zutphen en Lochem zullen zaterdag 16 maart en zondag 17 maart met de bus moete...

Auto op de kop in de sloot bij eenzijdig ongeval in Geesteren

Een automobilist is donderdagavond op de kop in de sloot beland na een eenzijdig ongeval op de Hekwe...

Raad Lochem eist duidelijkheid college over asielopvang Ampsenseweg

De gemeenteraad van Lochem wil meer duidelijkheid over de mogelijke komst van een opvang voor asielz...