Ulft, Netherlands

Nieuwbouwplannen in Hengelo zorgen voor onvrede bij omwonenden

De plannen van Bronckhorst om maximaal 170 woningen te bouwen aan de Hiddinkdijk in Hengelo zorgen voor onvrede bij omwonenden van de grond, grenzend aan landgoed Het Regelink. De actiegroep Bewoonbaar Hengelo verwijt de gemeente niet meegenomen te zijn in het proces en mist elke vorm van burgerparticipatie in de locatiekeuze.
Viggo Zweverink | 24 oktober 2023 15:44 | Aangepast op 24 oktober 2023 15:44
"Dat is een intern proces geweest, zoals ons dat verteld is", aldus buurtbewoner Onno Luimers. "Dat betekent dat de gemeente zonder participatie van raad of samenleving heeft besloten dat dit de locatie wordt." Luimers vindt het vervelend dat inwoners niet worden betrokken. "Het vervelende is, is dat er wel samenspraak is geweest met de ontwikkelaars. In het raadsbesluit van 1 februari 2022, staat dat de ontwikkelaar de gemeente al heeft benaderd." De gemeente laat weten dat er geen sprake is van een verborgen agenda en dat er bewust gekozen is om inwoners niet mee te nemen in de locatiekeuze om zo onrust en speculatie te voorkomen. De actiegroep vindt dit moeilijk te begrijpen en wil daarover graag in gesprek, maar dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan.

"Op de laatste informatieavond mochten wij post-its plakken, maar men wilde niet in gesprek met omwonenden over het proces en de locatiekeuze", zegt buurtbewoner Mia Buddingh. De buurtbewoners voelen zich allesbehalve serieus genomen door de gemeente. Daarom heeft Buddingh op persoonlijke titel een advocaat in de arm genomen, die een bezwaarschrift over het proces heeft ingediend en eventueel door zou willen procederen tot de Raad van State. Buddingh en haar advocaat hebben allebei verzoeken bij de gemeente ingediend. "Daaruit blijkt gewoon dat als je als advocaat iets indient dan reageert de gemeente direct. Wij als inwoners hebben minimaal drie keer moeten rappelleren om een ontvangstbevestiging te krijgen", aldus Buddingh. "Dat geeft wel aan dat je als inwoner niet serieus genomen wordt door je eigen gemeente."

Transparant proces
Bronckhorst wil niet op camera reageren en laat schriftelijk weten hard te werken om de woningnood op te lossen. Zowel in het buitengebied, als op grotere locaties aan de randen van de dorpen. De beoogde bouwlocatie in Hengelo staat wat de gemeente betreft vast. Dat er gebouwd wordt, vind de actiegroep niet erg, maar wel op een correcte manier. "Wij vinden dat, in de tijd waarin wij nu leven, dat je bij zo'n belangrijk besluit zeer zorgvuldig moet zijn", zegt Luimers. "Je moet de bevolking hierin meenemen." Ze willen dan ook graag dat het proces wordt overgedaan op een transparante manier, net zoals vierhonderd andere Hengeloërs die een handtekening hebben gezet. En als blijkt dat de Hiddinkdijk écht de beste locatie is? "Dan hoor je ons nooit meer", vertelt Luimers.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Foto: REGIO8

Lees ook

Doetinchem start lobby voor nieuw asielzoekerscentrum in Achterhoek

De Achterhoek moet flinke stappen zetten om voldoende asielzoekers op te vangen. Vanuit het Rijk zij...

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengeko...

Olburgenaar Munneke benoemd als Officier in de Orde van Oranje Nassau

Marten Munneke uit Olburgen heeft zaterdag uit handen van minister Pia Dijkstra een hoge onderscheid...

Woningbouwplannen in Hengelo lijken uitvoerbaar, waterschap niet positief gestemd

Het college van Bronckhorst heeft nieuwe plannen gepresenteerd voor de bouw van 180 nieuwe woningen ...

Bronckhorst wil nieuwe 'kleinere' sporthal in Zelhem

Bronckhorst stapt af van het idee om Sporthal de Pol in Zelhem te verduurzamen en te renoveren en wi...

Bronckhorst vraagt inwoners mee te denken over nieuwe burgemeester

Bronckhorst vraagt inwoners om mee te denken over een nieuwe burgemeester. De opvolgster van Mariann...