Ulft, Netherlands

‘Niet voldaan aan eigen Zwarte Cross-eisen’

De Zwarte Cross heeft vanwege het personeelstekort niet kunnen voldoen aan haar eigen kwaliteitseisen. Ondanks de organisatorische problemen, spreekt mededirecteur Ronnie Degen van de Feestfabriek van een prachtige terugkeer van het festival na de gedwongen coronastilte.
Jasper Hazelaar | 20 juli 2022 16:16 | Aangepast op 20 juli 2022 16:16
“Het was terug in de tijd, we waren even geen geoliede machine”, zegt Degen een dag na het festival dat in vier dagen tijd meer dan 220.000 bezoekers naar Lichtenvoorde trok. Hij stoorde zich onder meer aan vieze wc’s en de bekertjes die elke dag achterbleven op het terrein. De reden is volgens hem simpel, de korte aanlooptijd. Pas in januari kreeg De Feestfabriek definitief groen licht om de Zwarte Cross te houden. “Nu hebben we ruime tijd en hopen we dat het volgend jaar beter is", geeft Degen aan. "De voorbereidingstijd is nu begonnen, dat is anders dan dat je in januari hoort dat het kan.”

Ondanks de organisatorische punten, genoot Degen gigantisch van de eerste Zwarte Cross sinds 2019. Wat het mooiste moment voor hem was, is een makkelijke vraag: het afscheid van Tante Rikie. Hoewel ze stopt als festivaldirectrice, blijft haar beeltenis intact als logo van het festival. Een opvolger wordt niet gezocht. “Volgens het Noord-Koreaans-model blijft zij tot in de eeuwigheid onze leider”, zegt Degen. “Volgend jaar krijgt ze een golfkar met haar vaste chauffeur Johan en is ze als gast meer dan welkom op het festivalterrein, maar dan zonder verplichtingen."

Hitteplan bij afbouw

De afbouw van het festivalterrein is gestart. Met een temperatuur die dinsdag oploopt tot bijna veertig graden is gekozen voor een ‘hitteplan’. Het werk start ’s ochtends om 04.00 uur, waarna in de middag een uur wordt gepauzeerd. “Wij hebben ingepland dat het zeker een halve week tot een week langer gaat duren met de afbouw”, zegt Degen, die dat ook heeft gecommuniceerd met de gemeente Oost Gelre. “Iedereen heeft begrip voor de situatie en het is voor ons ook overmacht. We kunnen niet het onmogelijke vragen van de mens.”

‘Kwaliteit omhoog’

De voorbereiding voor de volgende editie, van donderdag 20 tot en met zondag 23 juli, is nu gestart. Als belangrijkste taak ziet Degen het oplossen van de organisatorische problemen. “De kwaliteit moet weer omhoog”, zegt de mededirecteur. “Die voldeed dit jaar niet aan de eisen die wij zelf stellen. Dat is de belangrijkste les. Dat heeft te maken met tekorten van medewerkers en schoonmaakpersoneel, waardoor je alles niet op tijd schoon krijgt. Dat gaat ten koste van de kwaliteit en daar balen we verschrikkelijk van.”

‘Bauer terug’

Met de terugkeer van Jovink en de entree van Suzan en Freek op het hoofdpodium genoot het publiek van meerdere bijzondere optredens. Degen heeft zelf een favoriet die hij graag terug zou willen zien op de Zwarte Cross. “Onze eigen dialectbands, dat blijft een hoogtepunt voor de bezoekers, maar daarnaast was het optreden van Frans Bauer heel bijzonder”, aldus Degen. “Wellicht moeten we hem eens vragen om terug te komen met een live-band in plaats van op band, misschien is dat ook wel een succesje.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal


Foto: REGIO8

Lees meer over:

Zwarte Cross|De Feestfabriek|

Meest gelezen

Silvolde huilt na noodlottig overlijden negenjarig jongetje

Remco Geurts | Bart Sollman | 24 nov 2023 16:59

Automobilist mee met politie na aanrijding in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 24 nov 2023 10:53

Lees ook

Festival Zwarte Cross in korte tijd bijna volledig uitverkocht

Met op het hoogtepunt bijna honderdduizend wachtenden is de Zwarte Cross is zaterdag binnen korte ti...

Zwarte Cross presenteert nieuwe slogan: ‘Make Schik, Not War’

De Zwarte Cross heeft een nieuwe slogan gepresenteerd voor de komende editie van het festival in Lic...

Feestfabriek wil ondanks rode cijfers door met Mañana Mañana, onderzoek naar toekomst

De Feestfabriek heeft een intern onderzoek ingesteld naar de toekomst van Mañana Mañana. Ondanks een...

De Paloma's laten Zwarte Cross ontploffen met populaire piratenmuziek

De Achterhoekse formatie De Paloma's bracht tijdens de Zwarte Cross verschillende piratenhits ten ge...

Spitsuur op gemeentehuis door voorwerpen van Zwarte Cross

Op het gemeentehuis van Oost Gelre in Lichtenvoorde zijn de afgelopen dagen honderden gevonden voorw...

Bestuurders lopen tegen lamp bij alcoholcontrole na Zwarte Cross

De politie controleerde maandagochtend traditiegetrouw festivalgangers van de Zwarte Cross op het ri...