Süleyman Dinç nam het woord namens de partijen. Hij hoopt vooral dat de motie iets te weeg brengt binnen de raad. “We kunnen twisten over de oorsprong van het conflict, maar op dit moment is het helder: één partij gebruikt op buitensporige wijze geweld tegen een ander. Wat daar gebeurt raakt aan de fundamenten van ons geweten”, aldus Süleyman Dinç van PvdA Doetinchem. “Als gemeenteraad van Doetinchem kunnen wij een moreel signaal afgeven aan onze eigen inwoners. Mijn voorstel richt zich op wat wij lokaal wel kunnen doen, steun voor bewoners die geraakt worden en bruggen bouwen waar polarisatie dreigt. Mijn motie is een poging daartoe niet door politiek te bedrijven over landsgrenzen maar door menselijkheid te organiseren binnen onze gemeente.”
De partijen wegen ook mee dat recentelijk tijdens 4 mei een alternatieve dodenherdenking heeft plaatsgevonden in Doetinchem. Deze werd georganiseerd door inwoners die aandacht vroegen voor de situatie. Ook legde de moskee uit Doetinchem dit jaar geen krans tijdens de herdenking in het Mark Tennantplantsoen. Dit raakte het raadslid diep. “Het feit dat de moskee geen krans legde en een alternatieve herdenking werd georganiseerd, laat zien hoe velen zich voelen”, aldus Dinç. “Tien procent van onze inwoners heeft een directe link met de regio in Gaza. Zij voelen zich onbegrepen en niet gezien of gehoord. Laten we met deze mensen in gesprek gaan.”
‘Niet aan ons’
De raad vind het belangrijk om over de situatie te praten, maar willen het oordelen aan juridische partijen over laten. “Wij vragen aandacht voor het leed die op en sinds 7 oktober 2023 is aangedaan aan onschuldige mensen. Laten we oog hebben voor dat menselijk leed waar de regio mee is geconfronteerd”, legt Jeroen Berends uit van CDA Doetinchem. “Het juridische oordeel laten we over aan het internationaal strafhof en de andere instanties die daarvoor in leven is geroepen.“
VVD Doetinchem deelt deze mening: “De VVD vind het echt verschrikkelijk wat er in Gaza en Israël gebeurt. Echter stemmen wij tegen de motie, de term genocide hieraan koppelen is niet aan ons”, aldus Helma Winters.
Verworpen
De mening van de partijen van het CDA en de VVD deelden uiteindelijk meerdere partijen. De motie werd dan ook voor het merendeel tegengestemd. Enkel de partijen: PvdA, SP, GroenLinks en PvLM stemden voor de motie. Deze werd daarom uiteindelijk verworpen.
Wel riep Burgemeester Boumans op om als raad erover in gesprek te blijven. “Ik heb van een ruime meerderheid vanuit de raad gehoord dat er een grote betrokkenheid bij het onderwerp is en dat wat er gebeurt niet goed is en acuut moet stoppen. Laat daar ook geen misverstand over zijn”, aldus Boumans. “De vraag of deze raad daar iets over kan en moet zeggen denken wij wat verschillend over. De motie had echter nog een ander element en dat is hoe wij ons lokaal verhouden tot dit vraagstuk en ik denk dat het goed is als we hierover in gesprek blijven. Dit om te proberen om daar waar we verschillen qua inzicht, of gevoelens van niet gekend en gezien worden krijgen, om dat te overbruggen.”