Het plan omvatte een gebouw van zo’n 500 vierkante meter, met een flink aantal parkeerplaatsen erbij, vlak achter café De Snor en pal tegen de eeuwenoude stadswal aan, een rijksmonument dat de gemeente met zorg wil behouden. Maar dat mag volgens het omgevingsplan helemaal geen bouwplek zijn: het gebied is bestempeld als ‘Groen stadswal’, waar bouwen simpelweg niet is toegestaan.
Daarbij speelt ook dat het college zich zorgen maakt over een toename van het verkeer in de buurt en het gebrek aan draagvlak onder omwonenden. Ook ontbreekt volgens het college een stevige onderbouwing van wat het plan betekent voor de cultuurhistorische waarden van de plek.
Jaren bezig
De initiatiefnemer, Fons van Pul, is sinds 2023 actief in de weer om het plan van de grond te krijgen. Er zijn gesprekken gevoerd, er is in 2024 zelfs een locatiebezoek geweest. Maar een formeel standpunt van het college bleef uit. “Ik snap echt niet dat ze dit nu zeggen. We willen doorgaan met het opknappen van de Muntwal. Op den duur moet het weer een romantisch straatje worden”, aldus Van Pul.
Tegenin gaan?
Van Pul is nu met zijn team aan het kijken wat ze willen doen. “Het liefst zouden we bouwen. Maar we moeten ons afvragen hoeveel zin we hebben om hier tegenin te gaan.” Dat er iets van ontwikkeling op de grond gaat plaatsvinden staat volgens Van Pul buiten kijf. “We gaan iets bouwen, maar ik bouw liever geen woning daar. Dit is een mooi maatschappelijk doel. We halen oude keten weg, en zetten er iets moois en ecologisch neer.”
Haag voor parkeerplekken
Deze locatie is overigens niet nieuw in het nieuws. In 2022 leidde het verwijderen van een haag voor parkeerplekken al tot onrust in de buurt, toen het ging om ruimte voor de appartementen vlakbij. Met het besluit van 1 juli legt het college nu formeel de grens: het initiatief past niet binnen de ambities voor het historische centrum. Vooralsnog is er ook geen alternatief gevonden voor een dagbesteding voor ouderen in de gemeente.