“Ik vind het wel een goede keuze”, vertelt Xander Nijhof uit ’s-Heerenberg. “Ik denk dat landelijke gezien de Achterhoek vooral op toeristisch gebied interessanter is. De meeste mensen in ’s-Heerenberg voelen zich altijd al meer betrokken bij de Achterhoek dan bij de Liemers.” In onder andere Didam zorgt het voor meer gemengde gevoelens, omdat het dorp volgens sommige inwoners niet in de Achterhoek ligt. “Ik vind dat de Achterhoek pas over de Oude IJssel begint. Alles wat aan deze kant van de Oude IJssel ligt is Liemers, achter de Oude IJssel is de Achterhoek”, vertelt Ab Wigman uit Didam. “Didam ligt duidelijk aan de verkeerde kant van de Oude IJssel. Ik voel me ook meer verbonden met de Liemers, omdat ik geen Achterhoeker ben. Didam is geen Achterhoekse plaats.”
Hoewel inwoners de beslissing koppelen aan identiteit, geeft burgemeester Harry De Vries aan dat het vooral een bestuurlijke keuze is. Een keuze die volgens onderzoeksbureau Rijnconsult onder inwoners maar ‘matig’ leeft. “En dat snap ik ook”, vertelt De Vries. “Buiten het sentiment dat bij een groot deel van de inwoners redelijk sterk is voor de Achterhoek, is regionale samenwerking een politiek bestuurlijk gebeuren. Daarin probeer je de kracht van een regio te bundelen en sterker over het voetlicht te komen”, vertelt De Vries.
Samenwerkingen
Dat Montferland mogelijk de Groene Metropoolregio gaat verlaten wil niet zeggen dat de samenwerkingen daardoor stoppen. “Ik denk dat de Groene Metropoolregio natuurlijk qua lobbykracht met een sterk motorblok als Arnhem en Nijmegen richting Den Haag en Brussel meer uitstraling heeft. Daar kunnen wij op mee liften”, geeft De Vries aan. “Ik denk ook dat het goed zou zijn voor de hele Achterhoek om daarin mee te liften. En ten tweede, met de Liemers moeten we blijven samenwerken. We werken op zoveel terreinen samen en we zijn buren van elkaar, dus dat kun je dat gewoon niet los zien.”
Definitieve beslissing
Als de gemeenteraad op donderdagavond 19 januari, als het besluit valt, toch niet voor de Achterhoek kiest, heeft dat volgens Nijhof geen invloed op het gevoel van de inwoners. “Ik denk dat mensen zich toch Achterhoeker zouden blijven voelen ”, vertelt Nijhof. “Maar als ze de keuze op zakelijk niveau maken, dan zal er wel een goede reden voor zijn.”
Foto: REGIO8