Ulft, Netherlands

Mogelijke komst zonnepark in Barchem houdt gemoederen bezig

Foto: REGIO8
De mogelijke komst van het grote zonnepark Bekenschot in Barchem is al lange tijd een heet onderwerp in de gemeente Lochem. Valt de aanvraag onder oud of nieuw beleid? En is het zonnepark eigenlijk nog wel nodig? Tijdens de politieke avonden waren er maar liefst 32 insprekers.
Viggo Zweverink | 26 maart 2024 10:03 | Aangepast op 26 maart 2024 10:03
De raad moet bepalen of de aanvraag onder oud beleid valt of dat er sprake is van een geheel nieuw plan. In dit geval zal de vergunning afgewezen moeten worden, volgens het nieuwe beleid wordt er geen voorkeur gegeven aan zonneparken op landbouwgrond. Een ding dat zeker is, is dat inwoners van Barchem niet te spreken zijn over de plannen van TPSolar, om een zestien hectare groot zonnepark te realiseren in een weiland bij Barchem. Inmiddels zijn er meer dan 1.200 handtekeningen opgehaald tegen zonnepark Bekenschot.

De gemeenteraad van Lochem wilde in 2018 drie zonneparken uitwerken. De vergunningsaanvraag voor zonnepark Berkenschot is in 2020 gepauzeerd. Inspreker Andreas van Baaren is van mening dat de aanvraag onder het nieuwe beleid, om geen zonneparken op landbouwgrond te zetten, valt. Hij geeft aan dat de aanvraag flink gewijzigd is. 

Handdoekje neerleggen
“De aanvraag is destijds ingediend en je kan daar niet zomaar iets aan veranderen”, laat Van Baaren weten. “Dat je twee jaar lang de aanvraag aan de hand kan houden is een beetje ‘cherry picking’. Dit is handdoekje neerleggen bij het zwembad.” Hij is van mening dat TPSolar wacht op het juiste moment om het plan er nu alsnog, onder de oude beleidsnormen, door te drukken.

Belangen
Inspreker P. Wijnen vindt dat de gemeenteraad goed moet kijken naar welke belangen het belangrijkst zijn. “Een kwart eeuw krijgen omwonenden een industrieel complex voor de deur, met olifantengras afgeschermd”, zegt Wijnen. Daarnaast vragen insprekers zich af wat Lochem eigenlijk aan het zonnepark heeft. De stroom komt namelijk in een deelstation in Borculo terecht, waarvoor een tien kilometer lange kabel moet worden aangelegd.

Potentieel
Wijnen oppert om eerst naar andere mogelijkheden te kijken. “Het potentieel voor zonnepanelen op daken is met tweehonderd hectare heel groot”, zegt Wijnen. Wethouder Marja Eggink is van mening dat dit los staat van de aanvraag voor Bekenschot, en dat deze eerst getoetst moet worden.

De raad gaat over het voorstel debatteren tijdens de raadsvergadering op 8 april.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees ook

Turkse consul-generaal bedankt Lochem voor medeleven na aardbeving

De consul-generaal van Turkije heeft donderdag een bezoek gebracht aan de gemeente Lochem. De aanlei...

Brugdrama Lochem en andere incidenten nagebouwd met LEGO in Brandweermuseum Borculo

Voor het derde jaar op rij heeft het Lego Incidenten City zijn thuis in het Brandweermuseum in Borcu...

Bouwlocatie brugdrama Lochem vrijgegeven door Arbeidsinspectie

De bouwlocatie van de Nettelhorsterbrug, waar op 21 februari twee mensen om het leven kwamen doordat...

Honderden Lochemmers krijgen nieuwe laatste rustplaats

Honderden mensen die ooit in Lochem leefden, hebben een nieuwe eeuwige rustplaats gekregen op de Oud...

Landbouwpasseerhavens en 'landjepik', kritiek op plannen Nettelhorsterweg

Wel of geen landbouwpasseerhavens en 'landjepik'. Dat waren de belangrijkste onderwerpen tijdens een...

Gemeente Lochem moedigt kleinschalige zonnevelden aan

De gemeente Lochem heeft de voorkeur aan het plaatsen van kleinschalige zonnevelden kleiner dan twee...