Ulft, Netherlands

 

Mini Manna roept op om compensatie te doneren

Hulpwinkel Mini Manna is een inzamelingsactie gestart om ervoor te zorgen dat ze hun ‘goedkopere supermarkt' open kunnen houden. De organisatie roept gezinnen die het geld van de compensatieregeling in november en december niet nodig hebben op om het bedrag te zullen doneren.
Rens van Schip | 28 oktober 2022 16:25 | Aangepast op 28 oktober 2022 16:25
“We hebben al wel eens vaker hogere kosten gehad, maar nu is het alle zeilen bij zetten”, vertelt Steven Kroon, beheerder van de hulporganisatie met vestigingen in Ulft, Winterswijk en Doetinchem. In de maanden november en december kunnen alle gezinnen in Nederland 190 euro tegemoetkoming krijgen op hun energierekening van de overheid. Kroon hoopt dat mensen die dat geld niet nodig hebben, omdat ze die rekening voor energielasten kunnen betalen, dat geld zullen doneren: “Iedereen die het goed kan gebruiken, moet het ook echt zelf gebruiken. Maar wij denken dat er ook een hoop gezinnen zijn die dat geld niet nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld een vast contract hebben.”

Het streefbedrag van de donatiepagina voor Mini Manna staat op vijfduizend euro. “Het is geen specifiek doel, maar het lijkt ons echt fantastisch om dat bedrag op te halen”, aldus Kroon. In deze winkels van Mini Manna kunnen mensen en gezinnen die onder een bepaald maximuminkomen zitten goedkoper hun boodschappen halen. Om deze korting te bieden, heeft de winkel wel hoge hoge kosten, vertelt Kroon: “Omdat wij onze producten lager dan de inkoopprijs aanbieden, draait de winkel verlies. Daarnaast hebben we sinds het begin van het jaar één derde meer klanten erbij gekregen.”

Opgehaalde geld
Het opgehaalde geld gaat naar de hulpwinkels toe. “Hiermee kunnen we onze kortingen blijven bieden voor de mensen die dat nodig hebben”, vertelt Kroon, die aangeeft dat met de actie binnen één dag al rond de achthonderd euro is opgehaald. “Hopelijk wordt dat nog meer, zodat we producten kunnen blijven inkopen."

'Opmerkelijk'
De oud-wethouder van Doetinchem vindt het wel opmerkelijk dat iedereen met de landelijke regeling hetzelfde bedrag krijgt. Kroon had liever gezien dat er een onderscheid was gemaakt tussen hogere en lagere inkomens: “Ik snap dat het crisis is en dat je snel keuzes moet maken, maar de Belastingdienst kan zien wie dat geld hard nodig heeft, en wie het eigenlijk niet nodig heeft. Dus dat had beter gekund."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Lees ook

Oude IJsselstreek zet Praotbus in voor hulp bij energietoeslag

Inwoners van Oude IJsselstreek kunnen in november terecht bij de Praotbus met vragen over de energie...

Ontroerende video van bakkerij na hoge energierekening

Door de energiecrisis dreigt een abrupt einde voor de bekende zaak Bakkerij Kaspers in het centrum v...

Anny's cactussen verhuizen naar Burgers' Zoo

De cactussen van Anny van der Meer uit Ruurlo verhuizen naar Burgers' Zoo. Wegens de stijgende energ...

Achterhoekse ondernemers teleurgesteld in troonrede

Achterhoekse ondernemers zijn teleurgesteld in de troonrede en zonder steun komen veel bedrijven in ...

Bronckhorst breidt steun voor inwoners uit

Woningeigenaren in Bronckhorst met een inkomen tot 130 procent van de bijstandsnorm komen in aanmerk...

Kinderen sporten minder door groeiende armoede

Meer en meer gezinnen hebben moeite om deze maanden door te komen. Landelijk meldt het Jeugdfonds Sp...