Ulft, Netherlands

Middeleeuwse kostuummaker uit Barchem is nu een échte Ridder

Foto: REGIO8
Elvire Trijsburg uit Barchem is al jaren omringd door ridders, jonkvrouwen en simpele poepscheppers, maar nu mag zij zichzelf Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Trijsburg maakt al jarenlang middeleeuwse kostuums op realistische wijze na voor allerlei evenementen. Dat was reden genoeg voor de gemeente Lochem om haar te onderscheiden.
Viggo Zweverink | 28 mei 2024 16:36 | Aangepast op 28 mei 2024 16:36
"Ik vind dat wel heel bijzonder om nu ook tot het ridderschap te behoren en niet meer bij de jonkvrouwen, die met hun jurken rondlopen en eigenlijk niks mogen", zegt Elvire Trijsburg. Normaal speelt de Barchemse tijdens de middeleeuwse evenementen die beperkte rol. Volgens Wilma Makkink, die als regisseur in de gaten houdt dat iedereen ook echt in hun rol blijft, is de erepenning meer dan terecht. "Elvire is heel vaak op de achtergrond actief, dat siert haar. Dit verdient ze gewoon", zegt Makkink.

De kostuums die Trijsburg samen met haar stichting Het Woud der Verwachting maakt in het buitengebied van Barchem, worden gebruikt tijdens re-enactments van de middeleeuwen in heel Nederland. "Bij ons is dat de late middeleeuwen, rond 1400", legt Trijsburg uit. "Het is het mooiste als je ook echt in je rol blijft." Make-up, telefoons, horloges en blikjes frisdrank zijn allemaal uit den boze.

'Driehonderd uur'
De stichting heeft inmiddels zestig kostuums gemaakt. De makers laten zich inspireren door middeleeuwse prenten uit Gelderland. Het maken is een flinke klus. Eén van die jurken kostte Trijsburg al zo'n driehonderd uur aan tijd. "De voorbereiding, het maken van patronen, het uitzoeken van de stof is dan nog niet eens meegeteld", zegt Trijsburg.

Geen harnas
Binnen de stichting worden inmiddels al grapjes gemaakt over het kersverse Ridderschap van Trijsburg, toch blijft zij er zelf nuchter onder. "Het eerstvolgende evenement ben ik gewoon een vrouw die in de kruidentuin aan het werk is", zegt Trijsburg. En of wij de kersverse Ridder ooit in een metalen harnas gaan zien? "Nee, nee nee."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal

Lees meer over:

middeleuwen|Ridder|Kostuums|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Vordense musicus Boerstoel benoemd tot Ridder

Dirigent en musicus Joop Boerstoel uit Vorden is zaterdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-N...

Studenten stuiten op middeleeuwse ijzerfabriek in Wehl

Wehl blijkt voor ruim honderd archeologiestudenten van Hogeschool Saxion een schatkamer te zijn vol ...