Ulft, Netherlands

Meerval floreert in de Oude IJssel: 'Dus pas op met je chihuahua'

Foto: REGIO8
Het gaat goed met de visstand in de Oude IJssel sinds ze door de passage bij Doesburg vanuit de IJssel door kunnen zwemmen naar de Achterhoek, tenminste, dat is de theorie. Ook de meerval, die meer dan twee meter groot kan worden, floreert in de rivier. Sportvisserij Nederland onderzoekt nu samen met onder meer het waterschap hoe de vissen zich precies bewegen.
Jasper Hazelaar | Viggo Zweverink | 28 mei 2024 09:55 | Aangepast op 28 mei 2024 09:55
“Er zijn een hoop barrières in Nederland, zoals sluizen en stuwen waar de vissen niet langs kunnen”, zegt Willem Romeijn namens Sportvisserij Nederland. “Er zijn vispassages aangelegd waar ze langs kunnen zwemmen, maar of dat nou echt goed werkt, dat is de vraag.” Het onderzoek, ‘Swimway Oude IJssel’, moet duidelijk maken hoe goed de Oude IJssel functioneert voor trekvissen. Samen met sportvissers zijn daarom meervallen gevangen. Op de kade bij visvereniging De Rietvoorn in Doetinchem kregen ze tijdens een operatie de apparatuur ingebracht. De bewegingen kunnen zo de komende jaren worden gevolgd.

Het gaat niet alleen om de meerval, ook vissen als de winde, de roofblei en de rivierprik worden onderzocht. Sinds 2019 kunnen ze door een passage bij Doesburg de Oude IJssel opzwemmen, daardoor zou er dus meer vis in de Achterhoek moeten zitten. Sportvisser Gerard Rauw uit Duiven heeft dat nog niet gemerkt: “Ik heb altijd al wel gevangen hier, ik heb niet het gevoel dat het ineens heel erg veranderd is. Ik heb wel filmpjes gezien dat er veel vis doorheen (passage bij Doesburg, red.) is gezwommen, maar ik heb hier altijd goed gevangen.”

'Dan is het: 'hap, weg'
Een van de vissen die het volgens de onderzoekers goed doet in de Achterhoekse rivier, is de meerval. “2,5 meter kunnen ze zeker worden in Nederland, ze zijn hier op de Oude IJssel ook al heel groot gevangen”, zegt Romeijn van Sportvisserij Nederland. “En ’s Nachts gaan ze echt jagen. Dan kan je weleens een klap horen op het water van een meerval die een eend opeet. Het zijn echte jagers.” Collega Remko Versprui vult aan: “Laat dus niet je chihuahua ’s avonds laat hier zwemmen. Er zitten meervallen bij van boven de twee meter. Dan is het: ‘hap, weg’.”

‘Great migration onder water’
Hoe de meervallen, en andere vissen, zich precies bewegen door de Oude IJssel, moet duidelijk worden uit het onderzoek. Het is onderdeel van een groter internationaal project, want er wordt flink gemigreerd in het water. “We kennen de beelden van de Great Migration met gnoes die over de savanne rennen", zegt Romeijn. "Dat gebeurt onder water ook, alleen gaat het bij meervallen om enkele tientallen kilometers. Maar het is wel heel interessant hoe die zich in een kleinschalig systeem als de Oude IJssel gedraagt.”

Lees ook

Orion Stars naar Estland in jacht op ticket voor Champions League

De Doetinchemse volleyballers van Orion Stars spelen in de eerste van drie kwalificatierondes voor d...

Eenzijdig ongeval in Wijnbergen, bestelbus belandt op zijn kant.

Bij een eenzijdig ongeval zaterdagavond is een bestelbus tegen een boom gebotst op de Waalseweg in W...

De Graafschap-doelman Van Oosterhout overleden, verdriet bij De Visser

Voormalig De Graafschap-doelman Harry van Oosterhout is op 77-jarige leeftijd overleden. In de jaren...

De Graafschap presenteert nieuwe shirts, sponsor wil jaar langer door

Op de eigen Vijverberg heeft De Graafschap donderdagochtend de nieuwe shirts voor het komend seizoen...

Bezwaar zorgt voor jaar vertraging van werkzaamheden N315

Door een beroep bij de Raad van State tegen de plannen van de Provincie Gelderland voor de N315, zij...

Minderjarigen opgepakt voor gooien van stenen op auto's vanaf viaduct

Twee minderjarigen zijn door de politie aangehouden omdat ze vanaf een viaduct in Doetinchem stenen ...