Voetbalclub Miste en Corle (MEC) heeft niet de beschikking over een kunstgrasveld waar bij droge velden naar kan worden uitgeweken, dus is het sproeien van de velden pure noodzaak om te kunnen voetballen. De groene voetbalvelden achter Café Den Tappen in Miste vormen een contrast met de verdorde maïsvelden iets verderop. De Achterhoek wordt geplaagd door de droogte, ook de voetbalclubs.
Desondanks zorgt de droogte niet, zoals bijvoorbeeld in Zeeland, voor een speelverbod op verdorde natuurgrasvelden bij sommige voetbalverenigingen. "Bij de KNVB komen op dit moment nog niet veel signalen binnen van clubs die problemen hebben met de bespeelbaarheid van de velden als gevolg van de droogte, ook niet in de regio Achterhoek. De clubs die zich gemeld hebben, zijn op één hand te tellen", zegt een woordvoerder van de nationale voetbalbond.
Kunstgras uitkomst
De opkomst van kunstgrasvelden is een uitkomst bij een droge zomer als deze. "Bij de clubs die problemen ervaren gaat het om één natuurgrasveld dat eruit ligt, waardoor ze moeten uitwijken naar kunstgras", zegt de KNVB-woordvoerder. "De meeste clubs in Nederland beschikken tegenwoordig over zowel natuurgras als kunstgras, waardoor er gemakkelijker met wedstrijden geschoven kan worden. Volgens een laatste telling in maart van dit jaar heeft Nederland 4941 natuurgrasvelden en 2419 kunstgrasvelden."
Geen kunstgras
MEC telt bijna driehonderd leden en heeft geen kunstgras. Veel leden zijn voorstander van voetballen op natuurgras. De club wilde uit praktische overwegingen zoals onderhoud wel kunstgras, maar was te laat met het indienen van een herinrichtingsplan van de accommodatie met twee kunstgrasvelden. "We waren te laat, het geld was op, kregen we van de toenmalige wethouders te horen", zegt Wim de Roos, bestuurslid van MEC én lid van de sproeiploeg.
Geen vakantie
Hij sproeide jarenlang alleen de velden. "We konden niet op vakantie, maar dat was geen probleem, mijn vrouw kan zich hier ook goed vermaken", zegt De Roos, die vier jaar geleden versterking kreeg. "Het kon zo niet langer, vond een groepje jonge vaders vier jaar geleden. We zijn met zijn vijven en wisselen elkaar af bij het verplaatsen van de sproeiers."
Het sproeien lijkt eerder een klusje voor gepensioneerden. "Die zijn ook actief bij ons, maar die zijn al druk met het onderhoud van de dahliavelden voor de bloemencorso's", zegt De Roos. "Op maandag komt er wel een groepje gepensioneerden die de gaten in de velden herstellen. We noemen die de plaggentrappers."
Langer doorsproeien
Ondanks de droogte kunnen de voetballers van MEC kunnen op groene velden voetballen. "We moeten sinds een paar jaar wel langer doorsproeien dan andere jaren. Je merkt echt wel dat het klimaat verandert en dat het droger wordt", zegt De Roos. "In het verleden hoefde je in augustus niet meer te sproeien, als ze weer begonnen met trainen. Dat is nu anders en dat zorgt voor extra werk, want de sproeiers en de waterslangen moeten voor de trainingen van het veld af."
Competities gaan door
De droogte is niet van invloed op het competitieschema, zegt de woordvoerder van de KNVB: "Wanneer een wedstrijd niet door kan gaan als gevolg van de droogte kunnen clubs in onderling overleg een nieuwe datum vaststellen. De KNVB komt hierbij om de hoek kijken als clubs er onderling niet uitkomen of wanneer er echt sprake is van een hele speelronde die moet worden uitgesteld. Daarvan is op dit moment dus geen sprake."
Foto: REGIO8