Ulft, Netherlands

 

Markant lijnrecht tegenover Bronckhorst

Regio8 | 15 september 2017 16:07 | Aangepast op 15 september 2017 16:07

“De veiligheid van de kinderen staat voorop”, zegt burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst. “Wij hebben als gemeente de taak om te controleren of het goed is. Daarvoor hebben wij een aanvraag nodig en die hebben wij niet ontvangen.” Markant, de organisatie met meerdere opvangvestigingen in de regio, zegt dat die aanvraag wel degelijk is verstuurd op 11 juni. “Je kunt je blijven focussen op de discussie of iets wel of niet aangekomen zou zijn“, zegt directrice Marga Zwanikken van de BSO over het verschil in mening. “Maar mijn primaire reactie was dat we het nu gaan oplossen voor ouders en kinderen.” Inmiddels heeft haar organisatie aangeboden om een schadevergoeding te betalen aan ouders wiens kinderen op de vergunningloze opvang in Zelhem zaten.

Ouders zijn stomverbaasd over het feit dat hun kinderen ‘illegaal’ werden opgevangen op de locatie in Zelhem. “Alles ziet er goed uit en de gemeente ziet nu ineens dat het niet goed is”, zegt ouder Jolanda Freriks. “En nu moeten we binnen een week uit de opvang.” Moeder Leonor Posthumus snapt dat de gemeente zich aan de regels moet houden. “Maar het is gewoon een beetje vreemd dat de kinderen hier al vier weken zitten, terwijl de gemeente dat donders goed weet. Nu is het ineens illegaal en onveilig, maar dat hebben ze vier weken lang toegestaan.”

Nieuwe vergunning
Vanaf maandag moeten de kinderen een andere plek vinden, om na schooltijd te verblijven. “We gaan naar een vestiging in Doetinchem, maar tegelijkertijd hebben we een nieuwe aanvraag ingediend”, zegt Zwanikken. “We hebben de gemeente verzocht deze snel in behandeling te nemen.” Het proces is inmiddels gestart volgens de burgemeester: “Nu moeten alle controles gedaan worden. Dat proces loopt en dat hopen wij natuurlijk zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.” De kinderen gaan, wanneer de BSO legaal actief kan zijn, weer terug naar de vestiging in Zelhem. “Ik hoop dat het snel gaat gebeuren, want het is heel onrustig voor de kinderen", zegt Posthumus.

UPDATE: Gemeente Bronckhorst laat weten de sluiting van BSO Markant in Zelhem met één week op te schorten. Reden is dat de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en de brandweer volgende week al onderzoek kunnen doen naar de veiligheid van het pand. Hierdoor hoeven de kinderen vanaf maandag niet naar een tijdelijke locatie.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Vreugde bij bewoners na plaatsing landbouwsluis bij Dorpsstraat in Laag-Keppel

Tim Rondeel | Nick Hermsen | Viggo Zweverink | 20 mrt 2023 16:38

Lees ook

Nieuwenhuis met DSM naar Strade Bianche

Joris Nieuwenhuis doet dit jaar voor Team DSM mee aan de Strade Bianche. De wielrenner uit Zelhem ma...

Twee nieuwe spelers voor gehavend Orion

Volleybalclub Active Living Orion uit Doetinchem heeft tijdelijk twee nieuwe spelers toegevoegd aan ...

De Graafschap winterstop in met 0-2 winst

De Graafschap heeft de laatste wedstrijd voor de winterstop maandagavond gewonnen op bezoek bij Jong...

Russische ‘servicebommen’ doen Orion das om

Active Living Orion heeft donderdagavond met een harde nederlaag afscheid genomen van de Europese CE...

De Graafschap ontsnapt tegen Almere City

De Graafschap is vrijdagavond ontsnapt aan puntenverlies in het thuisduel met hekkensluiter Almere C...

Peperkamp ruilt snowboard voor wakeboard

Na een drukke winter waarin Melissa Peperkamp uit Zelhem debuteerde op de Olympische Winterspelen in...