Ulft, Netherlands

Markant lijnrecht tegenover Bronckhorst

Regio8 | 15 september 2017 16:07 | Aangepast op 15 september 2017 16:07

“De veiligheid van de kinderen staat voorop”, zegt burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst. “Wij hebben als gemeente de taak om te controleren of het goed is. Daarvoor hebben wij een aanvraag nodig en die hebben wij niet ontvangen.” Markant, de organisatie met meerdere opvangvestigingen in de regio, zegt dat die aanvraag wel degelijk is verstuurd op 11 juni. “Je kunt je blijven focussen op de discussie of iets wel of niet aangekomen zou zijn“, zegt directrice Marga Zwanikken van de BSO over het verschil in mening. “Maar mijn primaire reactie was dat we het nu gaan oplossen voor ouders en kinderen.” Inmiddels heeft haar organisatie aangeboden om een schadevergoeding te betalen aan ouders wiens kinderen op de vergunningloze opvang in Zelhem zaten.

Ouders zijn stomverbaasd over het feit dat hun kinderen ‘illegaal’ werden opgevangen op de locatie in Zelhem. “Alles ziet er goed uit en de gemeente ziet nu ineens dat het niet goed is”, zegt ouder Jolanda Freriks. “En nu moeten we binnen een week uit de opvang.” Moeder Leonor Posthumus snapt dat de gemeente zich aan de regels moet houden. “Maar het is gewoon een beetje vreemd dat de kinderen hier al vier weken zitten, terwijl de gemeente dat donders goed weet. Nu is het ineens illegaal en onveilig, maar dat hebben ze vier weken lang toegestaan.”

Nieuwe vergunning
Vanaf maandag moeten de kinderen een andere plek vinden, om na schooltijd te verblijven. “We gaan naar een vestiging in Doetinchem, maar tegelijkertijd hebben we een nieuwe aanvraag ingediend”, zegt Zwanikken. “We hebben de gemeente verzocht deze snel in behandeling te nemen.” Het proces is inmiddels gestart volgens de burgemeester: “Nu moeten alle controles gedaan worden. Dat proces loopt en dat hopen wij natuurlijk zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.” De kinderen gaan, wanneer de BSO legaal actief kan zijn, weer terug naar de vestiging in Zelhem. “Ik hoop dat het snel gaat gebeuren, want het is heel onrustig voor de kinderen", zegt Posthumus.

UPDATE: Gemeente Bronckhorst laat weten de sluiting van BSO Markant in Zelhem met één week op te schorten. Reden is dat de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en de brandweer volgende week al onderzoek kunnen doen naar de veiligheid van het pand. Hierdoor hoeven de kinderen vanaf maandag niet naar een tijdelijke locatie.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Wederom ongeluk bij beruchte kruising nabij Etten

Charlotte van de Kant | Redactie REGIO8 | 21 sep 2022 09:49

Moeder van baby 'Sem Vijverberg' wordt vrijgelaten

Redactie REGIO8 | 22 sep 2022 15:36

Apache-helikopters vliegen weer laag boven Achterhoek

Jasper Hazelaar | 23 sep 2022 11:18

Lees ook

Burgemeesters in gesprek over de Euregio

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem en Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, komen uitgebrei...

Talententuin ook komende jaren op de DRU

De Talententuin vindt ook de komende jaren plaats op het DRU Industriepark in Ulft. De organisatie ...

Auto komt in een sloot terecht nabij Heelweg

Een automobilist is zondagavond met zijn voertuig in een sloot terecht gekomen in het buitengebied ...

Oud-wethouder met Morgen terug in politiek

Oud-wethouder André van Nijkerken maakt een opmerkelijke rentree in de lokale politiek in Winterswi...

Vrachtwagen op zijn kant bij Winterswijk

Een Duitse vrachtwagen is dinsdagochtend in het buitengebied van Winterswijk in de berm beland en da...

Achterhoeker steelt glühweinbord in Bocholt

Een 18-jarige man uit Dinxperlo nam een wel heel bijzonder souvenir mee uit een dagje in Bocholt: ee...