Ulft, Netherlands

Markant lijnrecht tegenover Bronckhorst

Regio8 | 15 september 2017 16:07 | Aangepast op 15 september 2017 16:07

“De veiligheid van de kinderen staat voorop”, zegt burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst. “Wij hebben als gemeente de taak om te controleren of het goed is. Daarvoor hebben wij een aanvraag nodig en die hebben wij niet ontvangen.” Markant, de organisatie met meerdere opvangvestigingen in de regio, zegt dat die aanvraag wel degelijk is verstuurd op 11 juni. “Je kunt je blijven focussen op de discussie of iets wel of niet aangekomen zou zijn“, zegt directrice Marga Zwanikken van de BSO over het verschil in mening. “Maar mijn primaire reactie was dat we het nu gaan oplossen voor ouders en kinderen.” Inmiddels heeft haar organisatie aangeboden om een schadevergoeding te betalen aan ouders wiens kinderen op de vergunningloze opvang in Zelhem zaten.

Ouders zijn stomverbaasd over het feit dat hun kinderen ‘illegaal’ werden opgevangen op de locatie in Zelhem. “Alles ziet er goed uit en de gemeente ziet nu ineens dat het niet goed is”, zegt ouder Jolanda Freriks. “En nu moeten we binnen een week uit de opvang.” Moeder Leonor Posthumus snapt dat de gemeente zich aan de regels moet houden. “Maar het is gewoon een beetje vreemd dat de kinderen hier al vier weken zitten, terwijl de gemeente dat donders goed weet. Nu is het ineens illegaal en onveilig, maar dat hebben ze vier weken lang toegestaan.”

Nieuwe vergunning
Vanaf maandag moeten de kinderen een andere plek vinden, om na schooltijd te verblijven. “We gaan naar een vestiging in Doetinchem, maar tegelijkertijd hebben we een nieuwe aanvraag ingediend”, zegt Zwanikken. “We hebben de gemeente verzocht deze snel in behandeling te nemen.” Het proces is inmiddels gestart volgens de burgemeester: “Nu moeten alle controles gedaan worden. Dat proces loopt en dat hopen wij natuurlijk zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.” De kinderen gaan, wanneer de BSO legaal actief kan zijn, weer terug naar de vestiging in Zelhem. “Ik hoop dat het snel gaat gebeuren, want het is heel onrustig voor de kinderen", zegt Posthumus.

UPDATE: Gemeente Bronckhorst laat weten de sluiting van BSO Markant in Zelhem met één week op te schorten. Reden is dat de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en de brandweer volgende week al onderzoek kunnen doen naar de veiligheid van het pand. Hierdoor hoeven de kinderen vanaf maandag niet naar een tijdelijke locatie.

Foto: REGIO8

Lees ook

Eibergse is nu huisarts in Isselburg, Kleve aast op Nederlandse artsen

Inwoners van de Duitse grensplaats Isselburg kunnen weer terecht bij een huisarts in hun dorp, en di...

Turkse consul-generaal bedankt Lochem voor medeleven na aardbeving

De consul-generaal van Turkije heeft donderdag een bezoek gebracht aan de gemeente Lochem. De aanlei...

Jubileumeditie Huntenkunst is reis rond de wereld

De dertigste editie van Huntenkunst staat op het punt van beginnen. De jaarlijks terugkerende kunstm...

Flink wat regen boven Achterhoek, maar weerboer ziet ruimte voor zon

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek en Liem...

Jongerencentrum Ulft moet alweer op zoek naar nieuw thuis

Het pas geopende jongerencentrum aan het Kennedyplein in Ulft moet op zoek naar een nieuw onderkomen...

Achterhoek negeert Haagse plannen en laat statushouders voorgaan bij sociale huur

Achterhoekse gemeenten passeren de plannen uit het landelijke hoofdlijnenakkoord en willen statushou...