“Dat schuurt inderdaad, dat erken ik ook”, zegt burgemeester Otwin van Dijk, die aangeeft dat het momenteel om vijf kwetsbare mensen gaat die bij de camping wonen. Nieuw is de situatie niet, al jaren wordt de locatie gebruikt als tijdelijke woonruimte. Ook Oude IJsselstreek zelf verwees mensen actief door naar de camping. “Dat zijn mensen die bijvoorbeeld uit hun huis waren gezet omdat ze in financiële problemen kwamen”, legt Van Dijk uit. “Je wil niet dat mensen op straat verblijven, dus die zijn in het verleden weleens naar de camping geholpen. Dat leek een oplossing, maar dat mag niet.”
Buren die enkele jaren geleden naast de camping zijn komen wonen ervaren nu overlast en hebben de gemeente gevraagd om te handhaven. “Die hebben een brief geschreven en ons gevraagd om in te grijpen”, verklaart Van Dijk. “Dan zijn wij als gemeente gehouden om dat ook te doen. Er mag zeker een camping zijn, maar er mag niet permanent worden gewoond. We gaan met de mensen en de campingeigenaar in gesprek om te zorgen dat de mensen die daar verblijven een fatsoenlijk dak boven hun hoofd krijgen.”
'Dit moeten we niet willen'
Want Van Dijk ziet ook dat de situatie schuurt en belooft een helpende hand vanuit het gemeentehuis. “Dit is ook wat we niet moeten willen als gemeente, iedereen in dit land heeft recht op een fatsoenlijk dak boven zijn of haar hoofd”, aldus de burgemeester. “Dat betekent dat we de vijf mensen die het betreft gaan helpen aan een goed en echt huis, soms met wat zorg en begeleiding.”
Last onder dwangsom
Als stok achter de deur heeft de gemeente wel een last onder dwangsom opgelegd van 1.250 euro per ‘object’ per week. Dit kan oplopen tot een maximaal bedrag van 12.500 euro per object. Eerst krijgt de eigenaar echter een jaar de tijd om de situatie op te lossen, langer dan de gangbare termijn van acht weken.
Foto: REGIO8