Zo komt er nog een QR-code bij het beeld zodat bezoekers kennis kunnen nemen van de geschiedenis achter het beeld en het kouderecord, dat Jaap Langedijk op 27 januari 1942 heeft gemeten in het weerstation in zijn achtertuin. Die sloot destijds nog aan op weilanden. "Dat is ook een voorwaarde, een weerstation moet honderd meter vrij staan, dus geen bomen in de buurt", vertelt de Ruurlose weerman Jordi Huirne, die voor de onthulling van het beeld op bezoek gaat bij Suzan Gebbink-Bonhof, die nog familie van hem blijkt te zijn. Suzan woont met haar gezin in het voormalige huis van Jaap en Elly Langedijk.
Op de plek van het voormalige weerstation aan de Morgenzonweg - er staat nog eenzelfde exemplaar bij Ans Prinsen in Meddo - staat nu een robuuste paal die een overkapping ondersteunt, maar dat maakt de plek voor Huirne niet minder speciaal. "Het is fantastisch om op deze speciale plek te zijn", zegt de huidige 'tv-weerman' Huirne, terwijl het deze donderdag regent en 30 graden warmer is dan de dag van het kouderecord 80 jaar geleden. "Dit record wordt niet meer gebroken, of er moet weer een ijstijd komen, maar daar ziet het niet naar uit. Het warmterecord was ook in Gelderland, in Warnsveld, maar dat is gebroken en is nu in Brabantse handen. Maar dit kouderecord blijft van Winterswijk, kouder wordt het niet meer."
Jaloezie
Huirne was van kinds af aan met het weer behept. Hij had thuis op de boerderij van zijn ouders in het buitengebied op de grens van Ruurlo en Beltrum een weerstation. Dat is nog altijd in gebruik en hij is best een beetje jaloers op het kouderecord van Winterswijk, want -27,4 heeft hij in het Ruurlose Broek nog niet gemeten. "Ik ben niet verder gekomen dan 16 graden onder nul", zegt hij lachend Hij is even later getuige van de onthulling van het beeld van Langedijk, met zijn ijsmuts op bij het weerstation. Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk trekt het doek eraf. Er zijn toespraken van initiatiefnemer Wim Ruesink, kunstenaar Jan te Kulve, wethouder Henk Jan Tannemaat en Mark van Dam van de Winterswijkse Uitdaging, de stichting die Ruesink heeft ondersteund.
Souvenirtje
Het beeld staat bij de ingang van de ijsbaan in Winterswijk. Volgens Ruesink een toepasselijke plek, maar met de realisatie van het bronzen beeld is hij nog niet klaar met het kouderecord. Hij heeft een kleine replica van het beeld gekregen van Te Kulve en heeft wel een idee voor een souvenirtje. "Ik kreeg al een vraag van iemand om een foto van het beeld voor een ansichtkaart te gebruiken en dat mag", zegt Ruesink. "Maar ik denk er zelf aan om het beeldje in zo'n glazen stulpje met sneeuw te zetten. Als je die omdraait sneeuwt het. Dat past hier wel mooi bij."
Foto: REGIO8