Ulft, Netherlands

Kookadvies in Liemers voorbij, nu zorgen over drinkwater in de Achterhoek

Foto: REGIO8
Het kookadvies voor kraanwater in een groot deel van de Liemers is dinsdagavond door Vitens ingetrokken. Nu geldt een nieuwe waarschuwing voor 25.000 huishoudens in de hele gemeente Oude IJsselstreek en delen van Doetinchem en Aalten. Er is een verontreiniging gevonden bij het reservoir in Dinxperlo.
Viggo Zweverink | 21 mei 2024 21:31 | Aangepast op 21 mei 2024 21:31
Het drinkwater in een deel van de Achterhoek blijkt vervuild te zijn door een lichte bacteriële verontreiniging in een drinkwaterreservoir in Dinxperlo. Volgens Vitens zat deze verontreiniging met 'aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' in de onthardingsinstallatie. Deze is inmiddels losgekoppeld, waardoor het kraanwater harder kan zijn. Tot meerdere tests bevestigen dat de verontreiniging is verdwenen, geldt in ieder geval tot zaterdag het kookadvies voor een deel van de Achterhoek. Het gaat om in totaal 25.000 huishoudens in de plaatsen Aalten, Breedenbroek, De Heurne, Dinxperlo, Etten, Gaanderen, Gendringen, Megchelen, Silvolde, Sinderen, Suderwick, Terborg, Ulft, Varsselder, Varsseveld en Westendorp.

De nieuwe verontreiniging werd tegelijkertijd bekend met het oplossen van de oude verontreiniging. Drinkwaterbedrijf Vitens heeft twee goede testuitslagen teruggekregen van monsters die waren genomen, wat betekent dat mensen in de omgeving van Didam en Wehl weer kraanwater kunnen drinken. Het kookadvies was sinds vorige week woensdag van kracht, toen een bacterie werd gevonden in een reservoir in Ellecom. Volgens Vitens hebben beide verontreinigingen niets met elkaar te maken.

Uitverkocht in Ulft
Vorige week zorgde de waarschuwing van Vitens voor een stormloop op drinkwater in supermarkten. In onder meer Wehl en Didam waren de flessen niet aan te slepen. Het nieuwe bericht van het drinkwaterbedrijf zorgde dinsdagavond direct voor drukte bij winkels in Oude IJsselstreek. Bij een supermarkt in Ulft was er geen fles water meer te krijgen.

Gezondheid
Het drinken van het besmette kraanwater zorgt volgens Vitens bij 'mensen in een normale conditie' niet voor klachten. "Door het water te koken voordat u het gebruikt, sluit u elk risico uit", aldus het drinkwaterbedrijf. "Krijgt u desondanks toch last van maag- en/of darmklachten? Neemt u dan voor de zekerheid contact op met uw huisarts."

Lees ook

De Graafschap verslaat Duitsers in doelpuntrijke oefenwedstrijd

De Graafschap heeft zaterdag het tweede oefenduel in aanloop naar het nieuwe seizoen in de eerste di...

Zolderbrand in Aalten, hoogwerker komt met moeite op locatie

Op de zolder van een woning in een woonwijk in Aalten is zondagavond laat brand ontstaan. De bewoner...

Man loopt ernstig beenletsel op na aanrijding

Bij een aanrijding op de Ulftsestraat tussen Ulft en Etten is een man gewond geraakt.

Automobilist schrikt van spin en botst op vrachtwagen bij Aalten

Een automobilist is vrijdagochtend op de zijkant terecht gekomen na een botsing met een vrachtwagen ...

Schuur flink beschadigd na brand in buitengebied van Gendringen

In een schuur bij een woning in het buitengebied van Gendringen is donderdagmiddag brand ontstaan. N...

Tientallen dode varkens aangetroffen in Aaltense stal

Een varkensboer heeft dinsdagmiddag een groot aantal dode varkens aangetroffen in één van zijn stall...