Ulft, Netherlands

Kleine rijscholen willen meer coronasteun

Bij veel kleine zelfstandige rijschoolschouders staat het water aan de lippen nu ze weinig tot geen coronasteun krijgen. Vanaf december zijn de inkomsten van rijlessen weggevallen, terwijl de vaste kosten vaak door lopen.
Davie Klein Gunnewiek | 28 januari 2021 17:33 | Aangepast op 28 januari 2021 17:33

"Als er niet snel iets veranderd ga ik straks kopje onder", vertelt rijschoolhouder Frank Sesink uit Lievelde. Tijdens de eerste lockdown kon de rijschoolhouder nog wel aanspraak maken op verschillende steunmaatregelen. "Ik kreeg 4000 euro via de TOGS-regeling (Tegemoetkoming schade) en 1500 euro van de TOZO (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers).” Het kabinet heeft vorige week meer coronasteun toegezegd aan ondernemers die door de lockdown in de problemen komen, maar nu vallen veel rijschoolhouders niet meer binnen deze steunmaatregelen. "Ik moet aan teveel voorwaarden voldoen om daarvoor in aanmerking te komen", zegt Sesink. "Dat vind ik ronduit schandalig. Je kan geen steunpakketten toezeggen waar tachtig procent van de rijscholen niet onder vallen." Het kabinet heeft donderdagmiddag in een debat met de Tweede Kamer het minimumbedrag om in aanmerking te komen voor subsidie van de vaste lasten verlaagd van 3000 euro naar 2000. Volgens Sesink haalt deze maatregel niet veel uit. "Veel kleine rijscholen komen niet aan dat bedrag, dus vallen we er weer buiten."

Brancheorganisatie Vereniging Rijschool Belang (VRB) vindt dat het kabinet meer maatwerk moet bieden. "Het kabinet moet kijken naar deze vergeten groep", zegt voorzitter Jos van Zuylen. Volgens Van Zuylen kan de rijschoolbranche niet vergeleken worden met de horeca of bijvoorbeeld de evenementenbranche. "Tachtig procent van de rijschoolhouders zijn éénmanszaken. Zij hebben vaak netjes op de zaak gepast, maar vallen nu buiten alle steun van de overheid." Van Zuylen verwacht dat faillissementen onvermijdelijk zijn. "Voor enkelen komt de steun te laat en gaat het water over de lippen reiken. Ik heb geen idee hoeveel dit er zullen zijn."

Spaarrekening aanspreken
Rijschoolhouder Sesink heeft de afgelopen jaren enige reserves opgebouwd, maar is op het punt aangekomen dat de spaarrekening moet worden aangesproken. "Dat is best een ding", zegt Sesink. "Daar heb je jarenlang van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat voor gewerkt en straks is dat wellicht weg. Ik moet misschien wel weer vanaf nul beginnen." De kleine rijschoolhouders richten zich nu op de TONK-regeling (Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten). Het kabinet heeft hier 130 miljoen euro voor toegezegd en verwacht vanaf 1 februari met de uitwerking richting gemeenten te kunnen beginnen.

Foto: REGIO8

Lees ook

Einde seizoen voor verdediger Joran Hardeman

De Graafschap kan dit seizoen geen beroep meer doen op Joran Hardeman. De 22-jarige verdediger raakt...

Hijswerkzaamheden Nettelhorsterbrug Lochem maanden na rampzalige dag hervat

21 februari is een zwarte dag voor de inwoners van Lochem. Het ging destijds vreselijk mis tijdens h...

Achterhoeker Wiendels neemt emotioneel afscheid van Slimste Mens-duo

Als je denkt aan De Slimste Mens, het quizprogramma op NPO 1, dan denk je natuurlijk aan Maarten van...

Eén gewonde na aanrijding op de Molenenk in Hengelo

Bij een aanrijding op de Molenenk in Hengelo zijn maandagmiddag twee auto's met elkaar in botsing ge...

Zwak De Graafschap verliest van Jong Ajax

Een zeer zwak De Graafschap heeft maandagavond met 2-0 verloren van Jong Ajax. De Doetinchemmers oog...

Kerk in Megchelen omgetoverd tot ‘geheime wintertuin’

Tweeduizend rozen, honderd dennen en vele rododendrons sierden afgelopen weekend de kerk van Megchel...