Ulft, Netherlands

Jurken met ‘De Kist’ en sigaren, De Graafschap verliest met Theo Vergeer een cultheld

Foto: REGIO8/De Graafschap
De Graafschap-clubicoon Theo Vergeer is in de nacht van woensdag op donderdag op 69-jarige leeftijd overleden. Tientallen jaren was de geliefde clubman als materiaalman actief voor de Doetinchemse voetbalclub, hij woonde zelfs naast het stadion in het markante 'Huisje van Theo'. Zijn overlijden maakt veel los op stadion De Vijverberg.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 29 februari 2024 16:06 | Aangepast op 29 februari 2024 16:06
“Hij was geliefd, overal waar hij kwam”, zegt De Graafschap-trainer Jan Vreman, die al als actieve speler in de jaren ’80 en ’90 kennismaakte met de markante materiaalman van de Doetinchemse voetbalclub. “Dat kwam door zijn gewone doen, wat hij ook van de spelers verwachtte. Gewoon doen en ontzettend hard werken. Dat heeft Theo laten zien. Hij was ook geliefd onder de jongens.” Ted van de Pavert, nu jeugdtrainer bij de Doetinchemse club, sluit zich er volledig bij aan: “Iedere speler kon supergoed met hem opschieten. Je moest ook niet teveel kloten, want dan kwam hij je achterna rennen en gaf hij je een tik voor je hoofd. Het was een supermooie man.”

In het begin van de jaren '90 was Vergeer een bijzonder team met culttrainer Simon Kistemaker, herinnert Vreman zich. “Hij kon met heel veel trainers heel goed”, aldus de huidige oefenmeester van de Superboeren. “Maar met name ook met Simon Kistemaker. Als wij dan niet goed hadden gespeeld en zij vonden dat we als vrouwen hadden gevoetbald, dan hingen de jurken in de kleedkamer na de wedstrijd. Voor zulke dingen was hij wel te porren.”

‘Sigaren in het materiaalhok’
Ook Van de Pavert koestert warme herinneringen aan de materiaalman. “Hij stond altijd zijn was te doen met een sigaar op zijn lip, dat kon in die tijd nog”, zegt de jeugdtrainer, die in 2010 als voetballer zijn debuut maakte. “Hij stond echt dag en nacht voor de club klaar. Hij woonde natuurlijk ook in het huis voor het stadion, dus als er wat was, dan kon hij meteen de deur opendoen. Hij heeft superveel voor de club betekent.”

Kalezic, Pröpper, Meerdink en Cavlan
Het overlijden van Vergeer maakt ook online veel los. Oud-spelers als Robin Pröpper, Martijn Meerdink en Caner Cavlan betuigen hun steun, terwijl huidig ADO Den Haag-trainer Darije Kalezic met een statement reageert: “Ik heb heel prettig met Theo gewerkt. Hij is ook een belangrijke schakel geweest in het behalen van het laatste kampioenschap (in 2010, red.). Ik ben hem eeuwig dankbaar voor zijn trouwheid en persoonlijke vriendschap. Beste Theo, ik zal je nooit vergeten. R.I.P. vriend.”

Minuut stilte tegen TOP OSS
Vergeer kwakkelde al enige jaren met zijn gezondheid, nadat hij in 2018 werd getroffen door een hart- en herseninfarct. Vrijdagavond volgt een laatste eerbetoon voor de geliefde clubman. Op De Vijverberg wordt voor het duel met TOP Oss een minuut stilte gehouden, maar vergeten wordt hij niet in Doetinchem. “Hij wordt herinnerd als een echte clubman en iemand die hard werkt”, denkt Van de Pavert. “Een mooi en markant figuur.”

Lees meer over:

De Graafschap|Doetinchem|

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

Taakstraf en voorwaardelijke rijontzegging na dodelijk ongeval bij Gaanderen

De 27-jarige man uit Gaanderen die in augustus 2023 een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de kruising...

Silkeborg verslaat De Graafschap in finale Karel Stegeman Toernooi

De Deense voetbalclub Silkeborg IF heeft De Graafschap maandag verslagen in de finale, en daarmee he...

De Graafschap wil en moet uit ander vaatje tappen tegen ADO Den Haag

Het is zaterdagavond alles of niets voor De Graafschap tijdens de return van de eerste ronde van de ...

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Meer groen, minder auto's, maar meer bezoekers; dat is kortgezegd het plan van de gemeente om de bin...

Promotie ver weg voor De Graafschap na thuisverlies tegen ADO

Promotie naar de eredivisie lijkt ver weg voor De Graafschap. ADO Den Haag was dinsdagavond op een s...

'Europapa' van Joost galmt vanuit de Catharinakerk door Doetinchem

De klanken van het nummer ‘Europapa’ galmden dinsdagmiddag door de binnenstad van Doetinchem. Stadsb...