Stiekem snacken zit er niet in voor de medewerkers van de zaak. “Ach, we zijn er nu eenmaal aan gewend. We doen het al jaren zo en het valt op zich best mee”, zegt Batuhan Kozan. Zijn collega Yasar Kilicidere had het wel wat moeilijker: “Het viel me wel echt tegen de eerste dag. Toen had ik wel echt honger en dorst. Nu we een paar dagen bezig zijn gaat het op zich wel.”
Omdat de islam een andere kalender volgt, is de vastenperiode voor moslims elk jaar op een ander moment. Dat de ramadan dit jaar vroeg valt komt de jongeren goed uit, dat maakt het minder zwaar. Al hebben ze niet altijd dat geluk. “Een paar jaar geleden was het midden in de zomer, toen mochten we pas tegen half elf ’s avonds eten. Nu al rond half zeven. Dit jaar valt het dus wel mee”, zegt Hani Kurech.
Drukke maand
Opvallend is dat dönerzaken het juist drukker hebben tijdens de ramadan, maar wel pas na zonsondergang. Kurech: “Ja iedereen wil dat we precies om 18.30 uur eten bezorgen. Dat doen we dan ook, maar het zorgt er wel voor dat wij zelf pas wat later kunnen eten.” Dat vindt de medewerker van de kebabzaak echter geen probleem. “Als je al de hele dag aan het wachten bent totdat je mag eten, maakt dat extra half uurtje ook niets meer uit.”
'Allah ziet alles'
Als je de hele dag niet mag eten en drinken, maar er wel mee werkt, kan dat voor lastige situaties zorgen. Maar bij Kozan houden ze elkaar in de gaten. Kozan: “Ja de verleiding is soms wel groot, maar als iemand toch iets te eten wil pakken, spreken we die collega er op aan. Samen lukt het.” Voor Kilicidere is het stiekem snacken helemaal geen probleem, hij voelt die verleiding niet: “Allah houdt ons in de gaten en ziet alles.”