“Het hennetje heeft hier eeuwenlang gestaan”, zegt voorzitter Henk Wentink van het college van Kerkrentmeesters. In de zeventiende eeuw werd de hen voor het eerst op de Lambertikerk geplaatst, maar door een bombardement in de Tweede Wereldoorlog verdween het object. De hen werd later teruggeplaatst, maar verdween in 2015 weer van het dak door een storm. De nieuwe hen kon worden geplaatst door een schenking van Job Stein, de voormalige predikant van de Lambertikerk: “Dat er nu weer een replica geplaatst kan worden, vind ik een hele grappige knipoog naar de geschiedenis.”
De Lambertikerk is één van de ruim dertig kerken in heel Nederland die naast een windhaan, ook een hen op het dak heeft. “Het is natuurlijk fantastisch”, vindt burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst, die ook aanwezig was bij de plaatsing. “Want er zijn er maar drie in Gelderland.” Waar de haan volgens Wentink staat voor waakzaamheid, heeft de hen een andere symbolische betekenis: “Het hennetje staat voor de zorg voor de armen. De zwakkeren, vluchtelingen en vreemdelingen in de samenleving.”
Huis voor het dorp
De herplaatsing heeft voor de protestantse gemeente symbolische waarde. De kerk hoopt in de toekomst meer een thuis te worden voor bewoners van het dorp en verenigingen. “We zijn bezig met het voorbereiden van een stichting, daar binnen valt de link naar de sociale omgeving en het verenigingsleven”, zegt Wentink, die onder meer hoopt op een samenwerking met Amnesty International. Burgemeester Besselink juicht het toe: “Ik zie het als een mooi symbool van de kerkgemeenschap om te bevestigen dat de kerk voor een ieder toegankelijk is.”
Foto: REGIO8