Ulft, Netherlands

Herinrichting sportpark De IJsselweide op de lange baan, hoofdveld SDOUC afgekeurd

Foto: REGIO8
De herinrichting van sportpark De IJsselweide, ten behoeve van de beoogde fusie tussen de voetbalclubs SDOUC en Ulftse Boys, wordt uitgesteld. Oude IJsselstreek moet financieel een pas op de plaats maken met de ravijnjaren in het vooruitzicht. Dat wil zeggen dat de gemeente na 2025 ongewis is van de jaarlijkse bijdrage van het Rijk en afstevent op een jaarlijks structureel tekort van zo’n 7,5 miljoen euro.
Domien Esselink | 27 mei 2024 13:22 | Aangepast op 27 mei 2024 13:22
Daardoor is niet alleen de herinrichting van De IJsselweide op de lange baan geschoven, maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld de nieuwe plannen voor het DRU-complex met de eventuele komst van een hotel en de verduurzaming van het gemeentehuis. Ook de ambtenaren van Stoer blijven vooralsnog in de DRU zitten.

Héle koude douche
Voor de beide voetbalverenigingen komt de mededeling als een héle koude douche, uitgerekend nu de leden van beide clubs hebben ingestemd met de veelbesproken fusie tussen beide clubs. “Het is heel vervelend dat de mededeling van de gemeente nét op het moment komt dat de leden van beide verenigingen in grote getalen hebben ingestemd met de fusie. Dat zal wel effect hebben op de leden”, zegt voorzitter Frans Stieber van SDOUC.

Er leek juist een einde gekomen aan de bepaald niet soepele gesprekken met het college voorafgaand aan de voorgenomen fusie en de keuze voor de locatie van het nieuwe sportpark. Stieber: “Het was een moeizaam traject, we liepen al op eieren. Toen kregen we de kans het te doen en dan nu dit. Maar we moeten positief blijven. De nieuwe regering heeft, wat je er ook van vindt, gezegd dat de burgers weer vertrouwen moeten krijgen in de politiek. Laat ze beginnen de bezuiniging aan de gemeenten terug te draaien. Dat zou een mooie daad zijn.”

Versleten en afgekeurd
In het verlengde daarvan komt ook naar voren dat SDOUC komend seizoen niet kan beschikken over het hoofveld op sportpark De IJsselweide. De toplaag van het kunstgrasveld is versleten en afgekeurd voor de nieuwe competitie na de zomer. “Er is pas vanaf januari geld beschikbaar en we gaan in gesprek over een alternatief”, zegt wethouder Ria Ankersmit van Oude IJsselstreek. “Maar komend seizoen kan SDOUC niet op het huidige hoofdveld en dat weten ze ook.”

Het geld voor de aanleg van een nieuwe toplaag is er nu niet. En de keuze voor een natuurgrasveld, dus met het verwijderen van de kunstgras, is financieel evenmin haalbaar. Of heeft de vereniging zelf een spaarpotje gereserveerd voor de vervanging van het kunstgrasveld? Ankersmit: “Dat moet je aan de vereniging vragen.”

“We hebben wel wat reserve, maar niet die bedragen die nodig zijn”, reageert Stieber. “We hebben het kunstgrasveld veertien jaar geleden vrijwel zelf betaald en die lening is afbetaald. We zijn schuldenvrij. Maar door het afbetalen konden we geen geld reserveren voor een nieuwe toplaag. Een nieuwe toplaag kost rond de 3 ton. De gemeente heeft wel geld gereserveerd, 4 ton, maar dat komt na 1 januari beschikbaar.”

Lastig
SDOUC hoopt in januari te kunnen beginnen met de aanleg van de nieuwe toplaag, ondanks de onzekerheid over de herinrichting van het sportpark. Het beoogde nieuwe hoofdveld komt op een andere plek. Stieber: “We willen het zo spoedig mogelijk voor elkaar krijgen Gelukkig kan zo’n toplaag ook weer op een andere plek worden neergelegd. Anders kun je er beter niet aan beginnen. Die afweging moeten beide clubs nu ook maken voor ander onderhoud aan de accommodatie. Beide clubs staan nu voor die keuze en dat is lastig.”

Tot de vervanging van de toplaag moet SDOUC met het eerste elftal improviseren. Op voorspraak van de eerste selectie zou het tweede veld moeten worden voorzien van een omheining, hetgeen een voorschrift is van voetbalbond KNVB om met de hoofdmacht daar te voetballen. Het bestuur van SDOUC is ook bezig met het kijken naar een alternatief, namelijk gebruik maken van het hoofdveld met kunstgras van een andere vereniging. De KNVB moet dan wel akkoord gaan en het competitieprogramma van beide eerste elftallen daar op aanpassen, zodat ze niet tegelijkertijd thuis spelen.

Plan B
Het uitstel van de herinrichting van De IJsselweide maakt deel uit van plan B, nu er nog onzekerheid is over de financiële bijdrage van het Rijk voor álle gemeenten in Nederland. Oude IJsselstreek wil in ieder geval vasthouden aan én investeren in vier ‘hoofdonderwerpen’, zoals wethouder Marco Bennink ze benoemt: “Verkeersveiligheid, openbaar groen, participatie en armoedebestrijding, en onderwijs. De andere ambities, zoals een toekomstbestendig gemeentehuis en de doorontwikkeling van de DRU, worden on hold gezet. En dat geldt dus ook voor het nieuwe sportpark voor de fusieclub. We kunnen niet anders dan een pas op de plaats te maken.”

N18
Met betrekking tot de verkeersveiligheid gaat de gemeente wel investeren in de aanpassing van de N18, waarvoor de Provincie Gelderland 1,5 miljoen euro heeft klaarliggen. Met als voorwaarde: een co-financiering door Oude IJsselstreek van 400.000 euro. De gemeente is min of meer gedwongen dat geld ervoor uit te trekken, want anders kan het nog járen duren voordat de provincie weer wil meewerken aan de reconstructie van de N18, die bijvoorbeeld ter hoogte van de Radstake veiliger moet worden voor overstekend verkeer en fietsers en voetgangers.

Scholen
Daarnaast wordt er nog wel geïnvesteerd in de locatie Isala in Silvolde van het Almende college, maar dan wel voor maximaal 1 miljoen euro in plaats van de beoogde 2 miljoen. “We gaan verduurzamen, maar doen het hoogstnodige en gefaseerd. 1 miljoen is het maximaal haalbare”, aldus wethouder Bennink. En er is geld beschikbaar voor vier units bij IKC de Meeander in Varsseveld, die te klein is voor het aantal leerlingen. Bovendien volgt er in augustus de fusie met de school Knienenbult in Westendorp, dus die leerlingen komen er ook nog bij.

Meest gelezen

Elver trapt kerstsfeer af op schaatsbaan in centrum Doetinchem

Bart Sollman | Hidde Vinkenvleugel | 6 dec 2024 16:19

Lees ook

Burgemeester De Vries neemt extra maatregelen voor raadsvergadering

De afgelopen week heeft de gemeente Montferland in het middelpunt van een mediastorm gestaan na een ...

Werkzaamheden Burgermeester Smitstraat laatste handelingen voor aanpak Steenderen

Bronckhorst wil ruim een miljoen euro investeren voor de aanpak van een van de belangrijkste toegang...

Nederlandse en Duitse grenscontroles zijn een wereld van verschil

Nederland heeft sinds deze week in navolging van Duitsland grenscontroles ingevoerd. Beide landen co...

Einde seizoen voor verdediger Joran Hardeman

De Graafschap kan dit seizoen geen beroep meer doen op Joran Hardeman. De 22-jarige verdediger raakt...

Hijswerkzaamheden Nettelhorsterbrug Lochem maanden na rampzalige dag hervat

21 februari is een zwarte dag voor de inwoners van Lochem. Het ging destijds vreselijk mis tijdens h...

Achterhoeker Wiendels neemt emotioneel afscheid van Slimste Mens-duo

Als je denkt aan De Slimste Mens, het quizprogramma op NPO 1, dan denk je natuurlijk aan Maarten van...