Ulft, Netherlands

Oproep tot samenwerken op Sportpark IJsselweide na vastlopen fusie

De overkoepelende stichting Sportief Buurthuis IJsselweide roept de gemeente Oude IJsselstreek op om met alle partijen op het sportpark in overleg te gaan over de toekomst nu er een impasse is bereikt in de fusie tussen voetbalclubs SDOUC en Ulftse Boys. Jarenlang stonden andere verenigingen op het sportpark tot hun eigen verbazing en frustratie langs de zijlijn, nu zien ze hun kans schoon.
Jasper Hazelaar | 17 oktober 2023 16:22 | Aangepast op 17 oktober 2023 16:22
“Ze hebben waarschijnlijk niet het benul dat een goede buur beter is dan een verre vriend”, zegt Ruud Hendrixen, voorzitter van Sportief Buurthuis Oude IJsselstreek (SBOIJ), over SDOUC en Ulftse Boys. “Wij willen juist de samenwerking en de verbinding. Daarom zijn we verbaasd, want ik denk dat we samen al veel verder hadden kunnen zijn in de nieuwe inrichting van Sportpark IJsselweide.” Er waren wel gesprekken over een samenwerking tussen SDOUC en VV Gendringen, de andere voetbalclub op Sportpark IJsselweide. Vijf jaar geleden werd de stekker daaruit getrokken, waarna Ulftse Boys in beeld kwam. Na een lang traject leken die clubs op weg naar een fusie in de zomer van 2024, er werd zelfs een tekening gemaakt voor de inrichting van het sportpark.

Die tekening van de fusieclubs, waarop de nieuwe voetbalvelden waren ingetekend op de velden van Hockeyclub Oude IJsselstreek (HCOIJ) en VV Gendringen, zorgde voor verbazing bij andere verenigingen op het sportpark. “We zijn niet meegenomen in dat proces”, verzucht voorzitter Bianca Verheij-van Brakel van de hockeyclub. Bij de stuurgroep die de fusie tussen Ulftse Boys en SDOUC begeleid is begrip voor die onvrede. “Wij hebben ook in ons onderzoek het hockeyveld en het derde veld van VV Gendringen buiten beschouwing gelaten”, zegt voorzitter Frans Stieber. “Het is dat de gemeente heeft aangegeven dat we deze erbij moesten betrekken…”

Duidelijkheid over inrichting
En dat terwijl die tekening, en met name de inrichting van het sportpark, voor SDOUC en Ulftse Boys van groot belang is. Reden voor de impasse in de fusie is namelijk dat er niet voldoende zekerheid is over de inkleding. Zo zijn er zorgen over de Waalstraat die het sportpark doorsnijdt, die de gemeente niet weg kan nemen. De fusie is echter nog niet van de baan, benadrukt Stieber: “Het is in ieder geval niet geklapt, we zitten in een impasse. We moeten nu eerst als voetbalclubs kijken hoe we naar onze leden teruggaan.”

Streep door fusie?
Wat andere verenigingen betreft is dit juist hét moment om een streep te zetten door de voorbereide fusie en terug te gaan naar de tekentafel. “Het is nog steeds niet te laat”, vindt SBOIJ-voorzitter Hendrixen. “Als stichting zien we alle perikelen op het sportpark als een nieuwe kans. Een kans om gezamenlijk alsnog die samenwerking en verbinding met elkaar op te pakken.” De hockeyclub en VV Gendringen juichen het toe. “Misschien ook niet alleen de sport”, zegt HCOIJ-voorzitter Verheij-Van Brakel. “Bij VV Gendringen zit ook de kinderopvang, dus je kunt een multifunctioneel park maken. Maar had het samen gedaan…”

‘Niet op rijdende trein’
Ook wat VV Gendringen betreft staat de deur open voor nieuwe gesprekken. “Onze leden zagen dat vijf jaar geleden ook zitten”, zegt voorzitter John Freriks. “Als we op nul kunnen beginnen, zijn wij de eerste die aanschuiven, maar we willen niet in de rijdende trein stappen.” Ook bij de voetbalclub is frustratie over de manier hoe Oude IJsselstreek het traject heeft aangepakt. “Wij vinden dat het niet zo kan zijn dat de gemeente met twee partijen spreekt, terwijl er meer gebruikers op het park zijn”, geeft Freriks aan. “We hebben jarenlang in de wachtkamer moeten zitten. Het zou mooi zijn als we nu samen kunnen werken aan een toekomstbestendig sportpark.”

Aanhaken is enige optie
SDOUC en Ulftse Boys houden vertrouwen in hun fusie en overleggen nu hoe zij het verdere traject aangaan. Andere partijen kunnen mee, maar dan is er wat Stieber betreft maar één optie: aanhaken. “We noemen het een rijdende trein, we gaan niet terug naar het beginstation”, aldus de voorzitter van de fusiestuurgroep. “Iedereen die tussendoor wil instappen is welkom, maar we gaan niet het werk dat verricht is zomaar weggooien. Maar de gemeente is aan zet, die is degene die het hele gebied moet inrichten. Wij als verenigingen zijn verantwoordelijk voor het gebied waar de vereniging gevestigd is.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Ulftse handballers promoveren na 24 jaar: 'Dit is gewoon geweldig'

Voor het eerst in 24 jaar tijd zijn de handballers van UGHV uit Ulft gepromoveerd naar de eerste div...

Ulft sport al ruim vijftig jaar met Juf Hannie bij gymvereniging Ulfariet

Gymnastiekvereniging Ulfariet viert zondag haar vijftigjarig jubileum met een uitvoering in Sporthal...

Schreurs in tranen door eerste erepenning van Oude IJsselstreek

De allereerste erepenning van de gemeente Oude IJsselstreek is voor Herman Schreurs. Donderdagochten...

Wielrenner Bouwman alsnog naar door hem geliefde Giro d'Italia

Koen Bouwman uit Ulft gaat alsnog met zijn ploeg Visma | Lease a Bike naar de Giro d’Italia. De Acht...

Treinfanaten halen hart op met 'Amerikaanse' spoorbanen in Ulft

Liefhebbers van modeltreinen konden afgelopen weekend hun hart ophalen op het DRU Industriepark in U...

Triatleet en kickbokster in de prijzen bij Sportverkiezing Oude IJsselstreek

Triatleet Ralf Scholten en kickbokster Romy Loevering zijn vrijdagavond in de prijzen gevallen tijde...