Ulft, Netherlands

Hardlopers brengen bevrijdingsvuur naar Doetinchem

Een groep van een tiental hardlopers is vrijdag net na middernacht vanuit Wageningen vertrokken om het bevrijdingsvuur via Wehl naar het herdenkingsmonument in Doetinchem te brengen. De tocht is in het leven geroepen om mensen aan het denken te zetten over vrijheid.
Tim Rondeel | Remco Geurts | 5 mei 2023 14:24 | Aangepast op 5 mei 2023 14:24
"Het is een tocht die van Wageningen naar Doetinchem gaat, die symboliseert dat vrijheid niet vanzelfsprekend is", vertelt initiatiefnemer Willy Ewes. "We pakken het bevrijdingsvuur in Wageningen op en brengen het naar Doetinchem om te laten zien dat je voor vrijheid wel wat moet doen." Volgens wethouder Robbert Hummelink wordt het verplaatsen van het vuur met het jaar belangrijker. "De mensen die het nog kunnen navertellen, dat worden er steeds minder", aldus de wethouder. "Dus ik vind het heel erg goed dat we dit in leven houden en wat mij betreft blijven we dit nog heel lang doen." Initiatiefnemer Ewes hoopt dat het brengen van het bevrijdingsvuur een vast onderdeel gaat worden tijdens de herdenkingen in Doetinchem.

"De bedoeling is dat we de bevrijdingsestafette koppelen aan de Dodenherdenking op 4 mei, dat het één item gaat worden", aldus Ewes. "Het een staat niet los van het ander en we willen graag die verbinding leggen." Ook de burgemeester is enthousiast over de tocht. "Je zoekt naar een symbool en de vredesvlam vanuit Wageningen hiernaartoe brengen, dat is natuurlijk fantastisch", reageert Mark Boumans. "Dus ik ben er heel blij mee en ik denk dat het de aandacht vestigt op hoe belangrijk die vrijheid is." Via de Ginkelse Heide en de Airborne Begraafsplaats kwam de estafettegroep aan in Wehl waar ze werden opgewacht door drie wethouders.

'Petje af'
De wethouders renden het laatste stuk mee om het belang van de tocht te benadrukken. "Petje af voor de mensen die vanuit Wageningen al zijn begonnen", reageert Hummelink. "Ze hadden een mooi tempo, wat ik niet eens tien kilometer vol kan houden." Ewes vindt het mooi om te zien dat ook de wethouders hun hardloopschoenen uit de kast hebben gehaald: "Het kan zijn dat andere mensen nu zeggen: 'als de wethouders het kunnen, kunnen wij het ook.'"

'Vrijheid is niet vanzelfsprekend'
Eenmaal in Doetinchem kwamen ze na een tussenstop bij Fort Garry Horse aan bij het Mark Tennantplantsoen waar ze werden ontvangen door burgemeester Mark Boumans, die de eer had het vuur te ontsteken. "Ik was blij dat ik hier mocht staan en niet de hele nacht heb hoeven rennen, maar het is een knappe prestatie", vertelt de burgemeester, die blij was dat het vuur ontstoken werd op de locatie waar ieder jaar op 4 mei de oorlogsslachtoffers worden herdacht. "En de mensen zijn ook echt gemotiveerd om voor de vrijheid wat te doen, dat is denk ik de goede spirit. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, daar moet je iedere dag je best voor doen."

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Historisch vliegtuig boven Doetinchem voor onderzoek bombardementen

Inwoners van de Achterhoek en specifiek van Doetinchem kunnen op zaterdag 17 augustus een DC-3 Dakot...

Overlast in Achterhoek door regen, dak van bedrijfspand in Doetinchem ingezakt

Een bedrijfshal in Doetinchem is zondagmiddag ingestort. Het dak van het pand kwam naar beneden door...

Achterhoek én Duitsland krijgen rol bij Koningsdag in Doetinchem

Trots en blij, dat is de Achterhoek nu bekend is geworden dat Koning Willem-Alexander volgend jaar z...

Storing in het Slingeland, voorlopig alleen operaties bij spoedgevallen

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kampte vrijdagochtend met een ICT-storing. Daarom werd de zo...

Koningsdag 2025 naar Doetinchem, Koning viert verjaardag in de Achterhoek

Voor de eerste keer in de geschiedenis is Doetinchem gastheer van de nationale feestdag Koningsdag. ...

Geparkeerde auto vliegt vlak na ritje in brand in Doetinchem

Een geparkeerde auto is woensdagmiddag in brand gevlogen in een woonwijk in Doetinchem. De eigenaar ...