Ulft, Netherlands

‘Handvol’ extra dakloze mensen in de nachtopvang in Doetinchem

De nachtopvang voor dak- en thuisloze mensen in Doetinchem zag de afgelopen ijskoude nachten een lichte toename in het aantal overnachtingen. Hoeveel mensen zonder woonplek er exact zijn in de Achterhoek wordt nu onderzocht, meldt de gemeente Doetinchem, als voorbode voor nieuw beleid.
Jasper Hazelaar | 12 januari 2024 13:07 | Aangepast op 12 januari 2024 13:07
In de nacht van maandag op dinsdag verbleven 27 mensen in de nachtopvang van IrisZorg aan de Kapoeniestraat. In de nacht naar de woensdag waren dat er in totaal 28, evenveel als in de nachten naar de donderdag en de vrijdag. “Dit is een lichte toename op de periode van voor de vorst”, meldt een woordvoerder van de zorgorganisatie. Daarmee zit de opvang in principe vol, maar mensen buiten laten staan is geen optie. “Het is drukker geworden en qua ruimte kan het een uitdaging zijn”, zegt de IrisZorg-woordvoerder. “In overleg met de gemeente zetten we extra menskracht in waar nodig. Als we geen bedden meer hebben, zoeken we naar alternatieven.”

Naast de nachtopvang aan de Kapoeniestraat, verblijven er ook elf personen in een permanente opvang van Stichting Jongeren opvang Doetinchem. Dit is bedoeld voor mensen tussen de achttien en 27 jaar oud. Volgens IrisZorg zijn de mensen die aan de Kapoeniestraat worden opgevangen vooral afkomstig uit de Achterhoek zelf. Daarnaast is er een ‘handjevol’ Midden- en Oost-Europeanen die op dit moment overnacht bij de organisatie.

Hoeveel?
De gemeente Doetinchem benadrukt dat er niemand op straat hoeft te slapen, en dat er altijd een slaapplek is. Hoeveel dak- en thuisloze mensen er precies zijn in de Achterhoek, is echter niet duidelijk. Dat wordt nu onderzocht, waarna die cijfers als input dienen voor nieuw beleid. In samenspraak met de andere Achterhoekse gemeenten wordt gekeken wat anders moet. Zo is het mogelijk dat er buiten de centrumgemeente Doetinchem locaties komen voor de opvang van dak- en thuisloze mensen.

‘Opvang met eenpersoonskamer’
Ook krijgt IrisZorg mogelijk een nieuwe locatie in Doetinchem. De partij heeft concrete wensen bij de gemeente neergelegd. “Wij streven naar een opvang met eigen eenpersoonskamers, waar vanuit mensen tot rust kunnen komen en vervolgens kunnen werken aan hun herstel”, geeft de woordvoerder aan. Hoe groot deze locatie moet zijn, moet blijken uit het aantal daklozen dat uit het onderzoek komt rollen. “De grootte moet passend zijn aan de vraag”, aldus de woordvoerder.

Foto: REGIO8 (archief)

Lees meer over:

Daklozen|IrisZorg|Doetinchem|

Meest gelezen

Twee overleden personen gevonden in woning in Doetinchem

Redactie REGIO8 | 14 jun 2024 11:38

Lees ook

Persoon gewond na bedrijfsongeval in Doetinchem

Een persoon is maandagmiddag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in Doetinchem. De hulpdiensten r...

Gevonden bommen worden tot ontploffing gebracht in Wehl

De twee bommen uit de Tweede Wereldoorlog die gevonden werden op het voormalige Nemaho-terrein in Do...

Verdediger Van Riel tekent voor twee jaar bij FC Utrecht

Jesper van Riel maakt de overstap van De Graafschap naar FC Utrecht. De negentienjarige verdediger m...

Doelman Bakker tekent in Den Bosch na vertrek bij De Graafschap

De Graafschap-doelman Mees Bakker stapt deze zomer over naar competitiegenoot FC Den Bosch. Het cont...

EOD komt met plan voor onontplofte explosieven in Doetinchem

De bom uit de Tweede Wereldoorlog die vorige week vrijdag op het Nemaho-terrein in Doetinchem is gev...

Lion Kaak vier jaar langer bij De Graafschap: 'Ik wil hier hoofdtrainer worden'

Lion Kaak gaat zijn carrière als actief voetballer hoogstwaarschijnlijk afsluiten bij jeugdliefde De...