Ulft, Netherlands

'Grotere' opvolger voor Music Show Scotland uit Borculo

Foto: Music Show Scotland
Een van de grootste Schotse muziekorganisaties van Nederland, Highland Valley Pipes & Drums uit Borculo, heeft een nieuw orkest opgericht na het stoppen van de Music Show Scotland. Het bloed stroomt bij de man achter de show, Hans Beerten, waar het niet gaan kan. Hij start nu de Highland Valley Concert Band op die bestaat uit ruim zestig muzikanten.
Tim Rondeel | 23 februari 2024 14:57 | Aangepast op 23 februari 2024 14:57
"Heel veel fans vragen ons wanneer we weer gaan beginnen omdat ze de muziek zo missen", aldus Beerten over het oprichten van het nieuwe orkest. "En niet alleen hun missen het, maar wij zelf ook! We vonden het jammer dat er niks gebeurde en we hadden eigenlijk allemaal heimwee naar vroeger." Dat 'vroeger' is nog niet zo lang geleden, want bijna een jaar geleden stopte de Music Show Scotland. "We hebben toen gezegd dat we een jaar niks zouden doen, maar de eerste gesprekken voor het nieuwe orkest waren toen al gaande", zegt Beerten.

De basis van het nieuwe orkest ligt bij de kern van de Music Show Scotland. "Driekwart van die groep is erbij aangesloten", legt Beerten iot. "De contacten zijn altijd gebleven met die jongens en via een appgroepje merkten we al dat de belangstelling heel groot was." De nieuwe show gaat ongeveer anderhalf uur duren en bestaat niet alleen uit de Schotse muziek waar de formatie om bekend staan.

Zimmer en Normaal
Zo wordt er ook filmmuziek van Hans Zimmer (bekend van onder meer Inception en Lion King, red.) en hits van de Achterhoekse rockformatie Normaal gespeeld. "Dat kan niet missen hé?", aldus Achterhoeker Beerten over de muziek van Bennie Jolink en zijn mannen. "Maar we zijn heel veelzijdig. Zo krijgt het orkest ook een hele gitaarsectie. Het is een heel breed en ander genre wat we nu gaan doen."

Doedelzak
Toch hoeven de liefhebbers van de Highland Valley Pipes & Drums zich geen zorgen te maken dat de herkenbare klanken van de doedelzakken verdwijnen. "Absoluut zijn de doedelzakken er weer bij en spelen we ook nummers uit de Music Show Scotland", geeft de initiatiefnemer aan. "Maar we spelen ook andere muziek om het leuk te houden voor de bezoekers en ook voor onze muzikanten. We willen graag een soort filharmonisch orkest worden met van alles erbij, en daarnaast natuurlijk de pipeband. "

Geen Europese ambitie
Waar ze met de Music Show Scotland heel Europa door trokken, is dat niet de insteek van het nieuwe concept. "Daar waren we eigenlijk wel klaar mee, want dat kostte veel tijd en organisatie", aldus de Borculoër. "We gaan eerst de show in elkaar zetten en daar gaan we mee de boer op, maar we hebben al aanvragen vanuit Nederland en Duitsland. We weten dat er veel belangstelling is."

Weer begin bij 't Timpke?
Over de aftrap van de nieuwe show is nog niet veel bekend, begin 2025 hopen de muzikanten voor het eerst een concert te geven. "Misschien is de eerste wel weer in Borculo, zoals zeventien jaar geleden", aldus Beerten, terugblikkend op de Music Show Scotland die begon in sporthal 't Timpke in 2006. "En dan zien we wel waar het schip strandt. Maar de insteek is niet dat we perse weer naar Ahoy willen."

Meest gelezen

Doetinchem wil binnenstad drastisch op de schop gooien

Tim Rondeel | Nick Hermsen | 15 mei 2024 17:03

Lees ook

‘Beste Berkellanders, ik heb uw hulp nodig’

“Beste Berkellanders, ik heb uw hulp nodig.” Wat het indienen van een vriendelijke bedoelde oproep a...

Blauwalg gevonden in de Hambroekplas bij Borculo

In het water van de Hambroekplas bij Borculo is opnieuw blauwalg aangetroffen. Omdat contact daarmee...

Brugdrama Lochem en andere incidenten nagebouwd met LEGO in Brandweermuseum Borculo

Voor het derde jaar op rij heeft het Lego Incidenten City zijn thuis in het Brandweermuseum in Borcu...

Naast Spelen ook EK voor 'VAR' Dieperink uit Borculo

Scheidsrechter Rob Dieperink komt dit jaar in actie als videoscheidsrechter (VAR) op het EK in Duits...

‘Zo voorkom je dat alle wilde cowboys doen wat ze willen’

Wel of geen grote windmolens in het zogenaamde zoekgebied K? Het dunbevolkte gebied in de driehoek B...

Verenigingen in Berkelland gecompenseerd voor ophalen oud papier

De verenigingen die oud papier ophalen in Berkelland krijgen zo snel als mogelijk de eindafrekening ...