Ulft, Netherlands

Graafschap College luidt noodklok over de OV-staking

Het Graafschap College is klaar met de staking in het streekvervoer en laat dat weten in een open brief. Studenten van de mbo-instelling kunnen maar beperkt naar school komen, omdat treinen en bussen uitvallen en dat gaat volgens bestuurders ten koste van het onderwijs.
Jasper Hazelaar | 8 februari 2023 16:20 | Aangepast op 8 februari 2023 16:20
‘Houd daarmee op, de schade is te groot, de opbrengst in aandacht te klein’, is de boodschap die het Graafschap College samen met het Drenthe College uitdraagt. Bestuurder Michiel Gerlagh heeft de open brief namens de Achterhoekse mbo-instelling ondertekend. Hij benadrukt begrip te hebben voor de actie van de vakbonden, maar vindt de gevolgen voor het onderwijs te groot worden: “Het recht op staken is een groot goed, ik wil het ook niet politiek maken, maar het raakt een specifieke groep onevenredig hard. Dat vind ik pijnlijk. Heel veel studenten zijn de dupe en dat na een periode van corona waar dat ook al twee jaar het geval was.”

De staking in het streekvervoer duurt in ieder geval tot vrijdag. Bussen rijden zeer beperkt, terwijl Arriva-treinen helemaal niet rijden. Veertig tot vijftig procent van de studenten van het Graafschap College kan daardoor nu niet naar school komen. Er wordt deels vervangend digitaal onderwijs aangeboden, maar dat is volgens Gerlagh een doekje voor het bloeden: “Een beetje online les is niet erg, maar het is nu te schadelijk om dat alweer te doen, ook voor het welzijn van studenten. Het is na de coronacrisis het gevoel van: ‘oh jee, daar gaan we weer. We kunnen weer niet naar school’. Voor studenten is ook dat belangrijk, de structuur en de sociale omgang.”

Tekort aan vakmensen
In de brief waarschuwt het Graafschap College voor een tekort aan vakmensen als schilders, technici, kappers en koks. “Dat is niet afhankelijk van één week staken, dat begrijpen wij ook wel”, aldus Gerlagh. “Maar je raakt wel weer een groep die al hard geraakt is. Het is voor de lange termijn gewoon niet goed. Dat kan volgens mij beter en dat kan anders.”

‘Los het anders op’
Wat de brief moet opleveren? “Ik hoop dat iedereen die er invloed op heeft opstaat en zich realiseert wat er gebeurt”, aldus Gerlagh. “De stakers, de overheid, en de werkgevers. Iedereen die betrokken is, los het samen op. Los het anders op en raak niet deze groep. Verzin iets waardoor juist deze kwetsbare groep minder last heeft van de staking.”

Foto: REGIO8

Lees ook

Buurtbewoners bezorgd over komst coffeeshop aan Veemarkt

Buurtbewoners rond de Veemarkt in Doetinchem hebben donderdagavond hun zorgen geuit bij de gemeenter...

Positieve reacties op nieuwe borden bij rotondes in Doetinchem

Rijschoolhouder Edwin Striekwold en de Fietsersbond afdeling Doetinchem reageren positief op het pla...

Trainer Vreman verwacht spektakel bij De Graafschap tegen Cambuur

Het Cambuur Leeuwarden van trainer Henk de Jong komt vrijdagavond naar De Vijverberg voor een duel m...

De Graafschap hoeft geen spelers te verkopen in de winterstop

De Graafschap hoeft ondanks de geldzorgen de komende winter geen spelers te verkopen, dat laat Peter...

Doetinchemse Stadsboerin wint Europese prijs voor platteland

Stadsboerin Doetinchem heeft maandag de publieksprijs gewonnen tijdens de Agricultural & Rural Inspi...

De Graafschap speelt op koude Vijverberg gelijk tegen FC Dordrecht

Op een koude Vijverberg is De Graafschap maandagavond niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel te...