“Deze inwoner heeft ons eigendom vernield, dus dat moet hij vergoeden. De bomen hebben een gezamenlijke waarde van 13.000 euro. Ze waren meer dan dertig jaar oud”, zegt wethouder Ria Ankersmit over de noodzaak om tot een rechtsgang over te gaan. De gemeente heeft in eerste instantie aangifte gedaan, maar de zaak is door het Openbaar Ministerie geseponeerd wegens een gebrek aan bewijs. Om alsnog een statement af te geven aan inwoners wordt de gang naar de civiele rechter ingezet.
De opdrachtgever van de kap, die in verband met bedreigingen anoniem wil blijven, is zeer verbaasd over de handelswijze. “Ik heb nu in de krant moeten lezen dat de gemeente een zaak wil beginnen. Ze zijn niet eens aan de deur geweest na de kap”, zegt hij. De man kreeg een tijdje na de kap een uitnodiging om als verdachte op het politiebureau te komen voor een gesprek. Het enige moment waarop hij iemand van de gemeente heeft gezien is het moment van de bomenkap zelf. Al is daar ook een meningsverschil over.
Onduidelijkheid over stoppen
De kap vond plaats op zaterdagochtend 11 februari. “Een medewerker constateerde de kap en sommeerde te stoppen. Hier is echter geen gehoor aan gegeven”, zegt wethouder Ankersmit, die het om die reden extra hoog opneemt. Volgens de opdrachtgever van de kap zit het iets anders in elkaar: “Toen de ambtenaar ons vroeg om te stoppen waren de bomen al gekapt en het meeste hout was al opgeladen. We zijn toen gelijk gesopt met laden en de kappers zijn vertrokken. Ik heb alleen het fietspad nog vrijgemaakt.”
Schade door bomen
De inwoner gaf opdracht tot kap omdat hij al meermaals lekkage heeft gekregen door vallende takken. De bomen achter zijn tuin waren volgens hem dan ook niet in goede staat: “Ik wilde de bomen eerst alleen laten snoeien, maar toen de jongens bezig waren bleek dat het beter was de bomen helemaal weg te halen.” De inwoner heeft van de schade nooit melding gedaan bij de gemeente, dat vindt hij niet nodig: “Maar het is ook niet zo dat ik bomen haat, de gemeente is hier gewoon nalatig in het onderhoud. Tijdens de afgelopen droge zomer heb ik de beplanting zelfs water gegeven.”
Opdrachtgever geeft toe
De bewoner van ’t Isselt geeft openlijk toe de bomen te hebben gekapt: “Het is natuurlijk zo, ik mag geen bomen kappen, dat is waar. Maar ik had op zijn minst wel iemand aan de deur verwacht om er samen uit te komen. Ik zet er met alle plezier nieuwe bomen neer.” Dit is voor Ankersmit geen optie “We kunnen niet herplanten in de historische houtwal. Het zou veel te lang duren voordat de bomen weer groot genoeg zijn.”
Optelsom
Daarnaast is het voor de gemeente een situatie van een optelsom van verschillende overtredingen. “De bewoner heeft bomen gekapt, grond van de gemeente in gebruik én illegale bebouwing geplaatst”, zegt wethouder Ankersmit. “Dat alles heeft ons doen besluiten om naar de civiele rechter te stappen.” De inwoner geeft aan zich omtrent het gebruik van gemeentegrond van geen kwaad bewust te zijn.
Foto: REGIO8