Ulft, Netherlands

FASHR is na duizenden game-uren beloond

Het harde werken van esporter Dion Derksen uit Doetinchem is beloond met een overstap naar een van de meest bekende gameteams van de wereld, FNATIC. Voor FASHR, zoals zijn gamenaam in het schietspel Counter-Strike luidt, komt daarmee een droom uit.
Jasper Hazelaar | Nick Hermsen | 17 augustus 2022 12:38 | Aangepast op 17 augustus 2022 12:38
“Ik heb nu iets meer dan 10.500 uur in dit spel zitten, dus je kan wel zeggen dat ik er hard voor heb moeten werken”, zegt Derksen, die zich vanuit zijn slaapkamer via de digitale slagvelden omhoog heeft gegamed. “Voor mij is het een hele lange weg geweest in de Benelux om mijzelf omhoog te werken, want er is gewoon niet zoveel animo voor.” FASHR speelde zichzelf in de kijker bij het Deense team ECSTATIC. Met de nieuwe overstap naar het ‘Real Madrid van de gamewereld’, zoals de Doetinchemmer zijn nieuwe team ziet, is zijn droom uitgekomen: “Nu moet ik mijzelf gaan bewijzen en dan zien we wel waar het schip strandt.“

Want het nieuwe team van de Achterhoeker is, ondanks de grote naam, teruggezakt op de wereldranglijst als het gaat om het spel Counter-Strike. Maandag werd verloren van Team Falcons in de kwalificatie voor de Major, een belangrijk toernooi. “Het team heeft een historie van eerste plek van de wereld dus er is nog wel een weg te gaan”, weet Derksen. “Als een nieuw team verlies je ook wat punten in de ranking dus we hopen snel weer in de top dertig te komen en vanuit daar de stap naar boven te zetten.”

Voedingscoach en trainingsschema’s
De faciliteiten zijn voor Derksen in ieder geval aanwezig bij FNATIC, dat bijvoorbeeld een trainingslocatie heeft in Purmerend. Met het analyseren van tegenstanders en speciale trainers bivakkeert de Doetinchemmer in een topsportomgeving. “Er komt nu ook bij dat we een performance coach hebben, dus er wordt op voeding gelet”, legt Derksen uit. “Je gaat naar de sportschool en krijgt trainingsschema’s, dus dat is wel een stap vooruit ten opzichte van mijn oude team.”

Topsport, of niet?
Hoewel er tonnen aan transfersommen worden betaald voor de beste esporters, zit er volgens Derksen nog altijd een soort stigma op de sport. “Heel veel mensen zien gewoon iemand een spelletje spelen en dat is het, maar er zit zoveel meer achter”, zegt de esporter. “Je moet op tijd naar bed, je moet op de voeding letten en het is mentaal heel slopend. Soms als ik een wedstrijd heb, kan ik wel vijf uur bezig zijn, dus dat is heel vermoeiend.”

‘Niks leukers’
Ondanks de druk en de toegenomen eisen bij zijn nieuwe team wil Derksen niet klagen. Hij krijgt betaald om te doen wat hij de afgelopen jaren het liefste deed vanuit zijn slaapkamer in Doetinchem, het spelen van Counter Strike. “Gamen is nog steeds een hobby en er is niks leukers dan dat voor je werk doen”, zegt FASHR. “Maar het is wel echt werk, dat kan je soms wel voelen ja.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Doetinchem|Gamen|

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

Lees ook

Verkeersregelaars 'bewust aangereden' bij afsluiting

Twee verkeersregelaars zijn dinsdag volgens de Gemeente Doetinchem bewust aangereden bij de afsluiti...

Doorbraak in coldcase van 'Sem Vijverberg'

Een grote doorbraak in de cold case van de dode baby Sem Vijverberg uit Doetinchem. De politie heef...

Hogenkamp stopt met tennis en start bij De Graafschap

Richèl Hogenkamp uit Doetinchem stopt met tennissen en treedt in dienst bij De Graafschap als teamm...

Doetinchemse schoenmakerij is niet bang voor de toekomst

Schoenmakers Richard Veens en Nicole Nas uit Doetinchem hopen, ondanks de oubollige gedachten rondom...

Inbreker slaat toe bij café in binnenstad Doetinchem

Een onbekende dader heeft vrijdagochtend ingebroken bij Stadscafé Simons in de binnenstad van Doeti...

'Nieuw' plein in Doetinchem krijgt de vorm van bloem

Dichtbij de binnenstad van Doetinchem komt het nieuwe 'Mispelplein'. Aannemer Dostal uit Vorden begi...