“Dit is een van de beeldbepalers van het dorp, al eeuwenlang”, zegt wethouder Arjen van Gijssel, zelf een inwoner van Ruurlo. De boom werd volgens schattingen tussen 1650 en 1700 aangeplant, toen nog in het buitengebied. “Het hele dorp is er daarna eigenlijk omheen gegroeid”, vervolgt Van Gijssel. “Die boom heeft al generaties overleeft en is onderdeel geworden van het dna van Ruurlo. Je hebt de molen, de kerk, het kasteel en je hebt de Kroezeboom.” De eikenboom staat aan de Borculoseweg in het dorp, kampt met zwamvorming en wordt al ondersteund met palen. “Maar hij wordt nog steeds gekoesterd, en volgens een boomexpert was hij nog hartstikke goed”, geeft de wethouder aan.
Het ging dinsdag mis toen een landbouwvoertuig met een maaiapparaat onder de boom door probeerde te rijden. Op beelden is te zien dat een tak afbreekt. “Echt een flinke”, zegt Van Gijssel over die tak. “De stoep lag helemaal vol.” Of de boom langdurige schade zal ondervinden van het incident is nog niet duidelijk. Zo laat een woordvoerder van Berkelland schriftelijk weten: “Voor de korte termijn is er boomtechnisch gezien geen schade of gevaarzetting. Nader onderzoek dat gepland staat in het voorjaar zal moeten uitwijzen of er schade is voor de langere termijn.” De eventuele schade wordt volgens de gemeente verhaald bij de veroorzaker.
'Eredivisie van bomen'
Jaap Cannegieter, voorzitter van de Bomenstichting Achterhoek, noemt het een tragedie dat de boom beschadigd is: “Ik schrik hier echt van. Cultureel en historisch is zo'n boom heel belangrijk, net als een stenen monument. Maar die kan je repareren, een boom niet.” Toch kan de boom veel hebben volgens Cannegieter, hij heeft het immers niet voor niks zo lang volgehouden: “Dat zo'n boom oud wordt heeft te maken met genen, onderhoud en geluk. Deze boom staat denk ik in de top vijf oudste bomen in de Achterhoek, hij behoort echt tot de Eredivisie van bomen.”
Kroezeboom
De naam van de boom is niet uniek, er zijn namelijk meerdere kroezebomen in Nederland. De term 'Kroezeboom' werd in de middeleeuwen gegeven aan bomen, meestal eiken, die de grenzen of kruispunten van akkerlanden aangaven. Tegenwoordig is deze soort boom een zeldzaamheid omdat de meeste eiken niet zo oud worden als de Ruurlose Kroezeboom. De bijna vierhonderd jaar oude boom kan volgens Jeroen Philippona, coördinator monumentbomen bij de Bomenstichting, nog wel tweehonderd jaar vooruit mits hij goed wordt onderhouden.
Foto: Nieuwsuitberkelland