“Ervaringen uitwisselen gaat toch makkelijker als je iemand spreekt die het zelf heeft”, aldus Johan Lindner, een van de bezoekers. “Menselijk contact is dan leuker dan dingen van internet afhalen.” Een van de drijfveren voor de organisatie van het café is het bespreekbaar maken van de ziekte. “De drempel wordt wel een stuk lager als je een café hebt en je kunt onderling met elkaar praten”, laat initiatiefnemer Herman Leusink weten. “Ook de mantelzorgers, de mensen die een partner hebben met de ziekte van Parkinson, die kunnen met elkaar overleggen en je praat dan nog makkelijker dan met een arts of een verpleegkundige.”
Een ander belangrijk doel is aandacht vragen voor de ziekte en de specifieke symptomen. “Parkinson is een hersenaandoening waarbij bepaalde cellen in de hersenen afsterven”, legt Leusink uit. “Die cellen zorgen ervoor dat er een stofje wordt gemaakt waardoor de boodschap die in de hersenen ontstaat overgedragen wordt aan de rest van het lichaam.” Voor Linder resulteert dat in verschillende symptomen: “Ik loop wat stram, ik ben sneller moe, maar het grootste probleem zijn de cognitieve problemen. In de vorm van niet kunnen schakelen en duurtaken moeilijk kunnen uitvoeren.”
Eerste in Berkelland
Op meerdere plekken in Nederland bestaan er al Parkinson-café's, in de buurt van Berkelland ontbrak het hier nog aan. “We hebben eerst overlegd met de Parkinson-verpleegkundige van het ziekenhuis in Winterswijk en die vertelde dat er heel veel belangstelling was om een café te openen”, aldus de initiatiefnemer. “We hebben nu al 36 aanmeldingen, voor een eerste keer vind ik dat al heel goed.”
Tai chi
Met steun van de gemeente Berkelland is het café tot stand gekomen. De organisatie heeft genoeg inspiratie om activiteiten te organiseren. “De ene keer komt een apotheker, dan komt er een ergotherapeut. We kunnen Tai chi (Chinese bewegingsoefeningen red.) of yoga doen, misschien Nordic Walking met Parkinson. We proberen van allerlei dingen om activiteiten te gaan ondernemen.”
Foto: REGIO8