Ulft, Netherlands

Eerste Parkinson-café van Berkelland geopend in Neede

Bij ontmoetingsruimte Het Filter op Natuurpark Kronenkamp in Neede wordt elke maand een speciaal 'café' georganiseerd voor mensen die de ziekte van Parkinson hebben, hun partners en andere belangstellenden. Tijdens iedere tweede donderdag van de maand kunnen bezoekers hun ervaringen delen, maar ook gezelligheid staat hoog in het vaandel.
Tim Rondeel | Serena Speet | Nick Hermsen | 13 oktober 2022 15:46 | Aangepast op 13 oktober 2022 15:46
“Ervaringen uitwisselen gaat toch makkelijker als je iemand spreekt die het zelf heeft”, aldus Johan Lindner, een van de bezoekers. “Menselijk contact is dan leuker dan dingen van internet afhalen.” Een van de drijfveren voor de organisatie van het café is het bespreekbaar maken van de ziekte. “De drempel wordt wel een stuk lager als je een café hebt en je kunt onderling met elkaar praten”, laat initiatiefnemer Herman Leusink weten. “Ook de mantelzorgers, de mensen die een partner hebben met de ziekte van Parkinson, die kunnen met elkaar overleggen en je praat dan nog makkelijker dan met een arts of een verpleegkundige.”

Een ander belangrijk doel is aandacht vragen voor de ziekte en de specifieke symptomen. “Parkinson is een hersenaandoening waarbij bepaalde cellen in de hersenen afsterven”, legt Leusink uit. “Die cellen zorgen ervoor dat er een stofje wordt gemaakt waardoor de boodschap die in de hersenen ontstaat overgedragen wordt aan de rest van het lichaam.” Voor Linder resulteert dat in verschillende symptomen: “Ik loop wat stram, ik ben sneller moe, maar het grootste probleem zijn de cognitieve problemen. In de vorm van niet kunnen schakelen en duurtaken moeilijk kunnen uitvoeren.”

Eerste in Berkelland
Op meerdere plekken in Nederland bestaan er al Parkinson-café's, in de buurt van Berkelland ontbrak het hier nog aan. “We hebben eerst overlegd met de Parkinson-verpleegkundige van het ziekenhuis in Winterswijk en die vertelde dat er heel veel belangstelling was om een café te openen”, aldus de initiatiefnemer. “We hebben nu al 36 aanmeldingen, voor een eerste keer vind ik dat al heel goed.”

Tai chi
Met steun van de gemeente Berkelland is het café tot stand gekomen. De organisatie heeft genoeg inspiratie om activiteiten te organiseren. “De ene keer komt een apotheker, dan komt er een ergotherapeut. We kunnen Tai chi (Chinese bewegingsoefeningen red.) of yoga doen, misschien Nordic Walking met Parkinson. We proberen van allerlei dingen om activiteiten te gaan ondernemen.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Berkelland|Parkinson|Neede|

Lees ook

Berkelland overlegt niet met provincie en moet bakken in Haarlo weghalen

Twaalf cortenstalen bloembakken in Haarlo die als doel hebben om het verkeer minder hard te laten ri...

Arie en Tineke delen Sinterklaas-passie met museum in Neede

De mooiste tijd van het jaar is aangebroken voor Arie en Tineke Kornegoor uit Neede. De twee geven s...

Uitstel nieuwe sporthal in Ruurlo, óók locatie bij voetbalclub onderzocht

Ruurlo krijgt vooralsnog geen nieuwe sporthal bij zwembad De Meene. Er zijn te veel twijfels of er d...

Twijfel overheerst bij keuze voor nieuwe sporthal De Meene en verhuizing vv Ruurlo

De gemeenteraad van Berkelland beslist dinsdag 21 november over de eventuele komst van een nieuwe sp...

Groen licht van Berkelland voor woningbouw in dorp Haarlo

Op de plek van café Prinsen in het dorp Haarlo, tussen Borculo en Eibergen in, is ruimte voor woning...

Berkelland vergroent ‘witte vlekken’ in kernen van de gemeente

Berkelland gaat de komende tien jaar de kernen in de gemeente waar nodig voorzien van groen. Op ver...