“De SSP-hal moet het centrale punt van het industriepark worden. Een eyecatcher waar iedereen gelijk naartoe loopt. Vanuit daar kunnen de bezoekers het park ontdekken”, zegt procesregisseur Paul Tankink. Concreet gezien komt er volgens de plannen een hotel op het gedeelte dat het dichtst bij het Loonbureau ligt. Het museum komt in de hal aan de kant van het Emailleplein. De andere hal blijft een evenementenlocatie, deze wordt wel fors kleiner. “Maar we kunnen de ruimte per evenement indelen door wanden die we eruit kunnen halen. Zo blijf je meerdere mogelijkheden houden”, aldus Tankink. Ook het DRU Inspiratiepunt moet verhuizen naar de hal.
Hotel als eyecatcher
In de plannen die er nu liggen komt er een hotel bovenop het minst monumentale deel van de hal. Het wordt een soort brugconstructie die modulair gebouwd wordt. Lichte duurzame materialen die snel geplaatst kunnen worden. Het wordt een boutique hotel met vijftien tot twintig kamers.
Er is volgens het marktonderzoek voldoende vraag om dit te realiseren. De bezettingsgraad zou gemiddeld 65% zijn, dit is genoeg om een hotel rendabel te maken. De komst van een hotel zou er ook voor zorgen dat meer mensen het industriepark bezoeken. “Ongeveer 30% van de aangevraagde offertes voor bruiloften gaan nu niet door omdat er geen mogelijkheid tot overnachten is”, zegt Bennie Roelands van ZKA die het onderzoek naar het hotel hebben gedaan.
De vorm van het gebouw is nog nader te bepalen. Het hotel moet een eyecatcher worden op de hal. Als voorbeeld werd museum De Fundatie in Zwolle gegeven. Hier is een opvallend contrasterend drakenei op het dak geplaatst. Zoiets contrasterend zou ook op de SSP-hal kunnen. Dit brengt ook weer meer bezoekers met zich mee. In de huidige plannen komt er geen extra restaurant bij het hotel. Dit zou betekenen dat Het Schaftlokaal de restauratieve voorziening voor de hotelgasten wordt.
Nederlands IJzermuseum
Naast de plannen voor een hotelvoorziening is er ook onderzoek gedaan naar een nieuw museum in de SSP-hal. Uit dit onderzoek is het advies gekomen een museum te creëren voor kinetische kunst. Kinetische kunst is kunst die beweegt. Ook krijgt het Nederlands IJzermuseum (NIJM), dat al jaren op het park gevestigd is, een prominentere plek (in ere hersteld). Er wordt kritisch gekeken naar de collectie om er vervolgens nieuw leven in te blazen. Volgens Els Thijssen van Museumadvies past de bewegende kunst uitstekend bij de huidige collectie van het NIJM. “De kinetische kunst ligt in het verlengde van de ijzerhistorie. Als je die twee samenbrengt in één museum heb je een onderscheidend iets met een hele sterke eigen identiteit.” Met de komst van een nieuw museum van meer dan duizend vierkante meter worden ook meer bezoekers verwacht.
Angst bij Huntenkunst
“Het was erg schrikken toen ik de plannen woensdagavond zag”, zegt Harrie Schenning van Huntenkunst. Jaarlijks organiseert hij een expositie met 250 kunstenaars uit de hele wereld in de SSP-hal. “Dan staat de hal bomvol, in de huidige plannen moeten we sowieso een derde aan ruimte inleveren, dat is een heel angstige gedachte”, aldus Schenning. Als dat zo zou zijn, zou het evenement niet meer plaats kunnen vinden in de hal. “De gemeente moet gaan nadenken of ze Huntenkunst belangrijk genoeg vinden. Wij zijn namelijk in het hele proces nog niet meegenomen.” De eerstvolgende editie van het evenement vindt dit jaar op 12, 13 en 14 mei plaats. Het thema van dit jaar is IJsland.
Vroeg stadium
Hoewel de plannen al ver uitgewerkt zijn, zijn ze nog niet zeker. Woensdagavond tijdens de presentatie konden er alleen inhoudelijke vragen gesteld worden. De gemeenteraad gaat hier nog over vergaderen. Dit zal de komende weken gebeuren. Verwacht wordt dat dit nog wel de nodige discussie gaat opleveren. Het is een kostbaar en ingrijpend project.
Foto: REGIO8