Ulft, Netherlands

 

‘Duitsland kan oplossing zijn voor tekort’

Bouwen over de grens zou een deel van de oplossing van het woningprobleem kunnen zijn. Dat zegt Thed Maas, journalist van dagblad De Gelderlander en verantwoordelijk voor de verslaggeving in een deel van de grensstreek, in de vijfde aflevering van de Euregio Podcast.
Jasper Hazelaar | 13 mei 2022 15:38 | Aangepast op 13 mei 2022 15:38
“Daar is ruimte genoeg, terwijl we hier soms niet eens kunnen uitbreiden omdat er geen ruimte is”, zegt Maas. “De vroegere gemeente Millingen (nu onderdeel van de fusiegemeente Berg en Dal, red.) heeft dat jaren geleden al eens voorgesteld en haalde daar toen het landelijk nieuws mee.” Maas schrijft veel over het onderwerp woningbouw, maar ook over bijvoorbeeld de veelbesproken treinverbinding tussen Nijmegen en Kleve, de zogenoemde ‘Keizerlijn’.

Over het opnieuw in gebruik nemen van die verbinding wordt al jaren gesproken, maar het is er nog steeds niet van gekomen. “Als er geen spoor zou liggen, zou je hemel en aarde bewegen om er een spoortje te krijgen”, zegt Maas. “We hebben in Düsseldorf een nieuwe luchthaven liggen, we hebben luchthaven Weeze, het is hartstikke jammer dat die trein daar niet naartoe rijdt.”

Duitsers niet geïnformeerd
Ook administratief valt er nog veel winst te boeken, merkt Maas. Bij hem in de buurt – hij woont al zestien jaar net over de grens – werd onlangs begonnen met de aanleg van een zonnepark. “De Nederlanders worden daarover dan wel geïnformeerd, maar de Duitsers weer niet. Dan denk ik: stop nou eens met dat 'grensdenken'.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: David van Haren

Lees meer over:

Euregio Podcast|

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Snelweg A18 bij Doetinchem afgesloten door brand

Redactie REGIO8 | 30 mei 2023 22:26

Lees ook

Consul wil dat Den Haag en Berlijn nadenken

Zolang in Den Haag en in Berlijn niet écht wordt nagedacht over wat wonen en werken in de grensstre...

Van de Pavert trots op tijd bij De Graafschap

273 wedstrijden, een kampioenschap, degradatie, corona en het mislopen van promotie naar de eredivis...