Ulft, Netherlands

 

Consul wil dat Den Haag en Berlijn nadenken

Zolang in Den Haag en in Berlijn niet écht wordt nagedacht over wat wonen en werken in de grensstreek betekent, zal er nooit een goede samenwerking tussen Nederland en Duitsland ontstaan. Dat zegt advocaat, consul en Kreistag-lid Freddy Heinzel uit Kleef in de derde aflevering van de Euregio Podcast.
Jasper Hazelaar | 18 maart 2022 10:24 | Aangepast op 18 maart 2022 10:24
"Er is nog veel te veel niet goed geregeld”, vindt Heinzel. Hij is ‘rechtsanwalt’ bij advocatenkantoor Strick in Kleef. Vanuit die functie helpt hij Nederlandse ondernemers die de stap naar Duitsland willen maken. "De Duitser is 'legalistiser', de Nederlander flexibeler”, aldus Heinzel. “Bij de Duitser geldt: afspraak is afspraak, de Nederlander wil blijven onderhandelen.” Hij wijt het verschil aan de verschillende achtergronden tussen de Nederlandse en de Duitse ondernemer: "De Nederlander is echt een handelaar, met zijn VOC-mentaliteit, de Duitser komt veel meer uit de industrie, waar alles strak georganiseerd moet zijn."

Heinzel voorziet een heel belangrijke rol voor 'Europa', als oplossing voor de vele problemen die hij nog in de grensstreek ziet. "Denk aan het wegennet, waar er nog steeds geen aansluitingen zijn tussen belangrijke verbindingen tussen de beide landen", doceert Heinzel. "Voor een oplossing moeten we denken aan de Verenigde Staten van Europa.”

Onderlinge relaties
Heinzel is kritisch over sommige Nederlandse ondernemers die de stap naar Duitsland willen wagen. “Als je je realiseert dat het volume van de handelsbetrekkingen tussen 170 miljard euro bedraagt, dan denk ik dat je veel meer aandacht aan de onderlinge relaties zou moeten besteden.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: David van Haren

Lees meer over:

Euregio Podcast|

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Snelweg A18 bij Doetinchem afgesloten door brand

Redactie REGIO8 | 30 mei 2023 22:26

Lees ook

‘Duitsland kan oplossing zijn voor tekort’

Bouwen over de grens zou een deel van de oplossing van het woningprobleem kunnen zijn. Dat zegt Thed...

Van de Pavert trots op tijd bij De Graafschap

273 wedstrijden, een kampioenschap, degradatie, corona en het mislopen van promotie naar de eredivis...