Ulft, Netherlands

Doetinchemmer veroordeeld voor bedreigen Rutte, De Jonge en Kaag

Een 21-jarige man uit Doetinchem heeft een werkstraf gekregen van vijftig uur voor het via Instagram bedreigen van meerdere landelijke politici in de coronaperiode. De officier van justitie wilde de man een maand achter de tralies hebben, maar daar ging de rechter niet in mee.
Davie Klein Gunnewiek | 8 februari 2023 09:21 | Aangepast op 8 februari 2023 09:21
De politie lichtte de man begin 2022 vroeg in de ochtend van zijn bed. Hij zou op Instagram onder een bericht van minister-president Mark Rutte een dreigende tekst hebben geuit en noemde daarin meerdere landelijke politici als Hugo de Jonge, Sigrid Kaag en Rob Jetten. “Jullie zijn allemaal de lul als dit voorbij is”, zo zou in het bericht op Instagram zijn te lezen. “De oorlog is officieel gestart, nu. Jullie gaan allemaal opgehangen worden op live tv en iedereen zal feesten op jullie dood”, schreef de man.

Op de telefoon van de verdachte vond de politie meerdere foto’s van onder andere Rutte, De Jonge, Kaag en Jetten. Ook werden hakenkruizen en foto’s van Adolf Hitler op de telefoon aangetroffen. De verdachte ontkende dinsdag in de rechtbank de bedreiging. “Misschien heeft iemand anders het gedaan, op het moment dat ik mijn telefoon onbeheerd heb achtergelaten”, aldus de Doetinchemmer. Volgens de man krijgt hij, op de woonzorglocatie waar hij verblijft, vaak vrienden over de vloer. “Het is gebruikelijk dat ik mijn telefoon uitleen. Er zat lange tijd ook geen vergrendeling op. Ik gebruik ook vaak de telefoons van mijn vrienden”, aldus de man.

Last van inval
Ook de advocaat van de Doetinchemmer sluit dit niet uit. “Er is te weinig onderzoek gedaan naar de specifieke details”, aldus zijn advocaat. De officier van justitie vindt dit vrij onaannemelijk. “Er zijn screenshots van politici, maar ook foto’s met hakenkruizen gevonden op de telefoon. Dat zegt iets over de denkwijze van deze verdachte en daarbij heeft hij ook het motief om dit te doen”, aldus de officier van justitie.

Veel last
De verdachte zei dinsdag in de rechtbank nog steeds veel last te hebben van de politie-inval. “Ik slaap naast het trappenhuis en schrik soms nog van geluiden”, aldus de verdachte. Bij de man is PTSS vastgesteld. Hij staat onder behandeling bij GGNet. “Ik heb zware paniekaanvallen gehad en hyperventileer.” De Doetinchemmer werkt niet. "Sociale dienst Laborijn heeft vastgesteld dat mij dit niet lukt", aldus de man. Wel gaat hij doordeweeks veel naar de sportschool, en in het weekend naar zijn vader in Apeldoorn. Verder probeert hij zijn rijbewijs te halen om hopelijk later pakketbezorger te kunnen worden.

Werkstraf van vijftig uur
De rechter heeft in haar uitspraak rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, maar de rechter rekent de man de bedreigingen wel zwaar aan. “Het zijn bedreigingen tegen mensen die hun werk aan het uitvoeren zijn”, aldus de rechter. De man komt eraf met een werkstraf van vijftig uur.

Foto: Pixabay

Lees meer over:

Doetinchem|Rechtbank|

Meest gelezen

Inwoner springt op de bres voor café Baan in Geesteren

Serena Speet | Remco Geurts | 25 mei 2023 16:11

Lees ook

Fietser gewond na ongeval in Doetinchem

Een fietser is woensdagavond gewond geraakt bij een ongeval in Doetinchem. Hij botste op een geparke...

Tweehonderd asielzoekers op weg naar Doetinchem

Ruim tweehonderd asielzoekers worden vanaf zondag tijdelijk opgevangen in de crisisnoodopvang nabij ...

De Graafschap in eigen huis niet voorbij NAC Breda

De Graafschap heeft vrijdagavond weer niet weten te winnen op de eigen Vijverberg. Een slotoffensief...

Gevangenisstraf voor dealen in soft- en harddrugs

Een 48-jarige man uit de gemeente Oost Gelre is veroordeeld voor de handel in zowel soft- als harddr...

Orion wil dat het gaat spoken in de Topsporthal

Het moet in de Topsporthal in Doetinchem rond wedstrijden van volleybaltopper Active Living Orion me...

Vertrek Bristol slaat gat in binnenstad Doetinchem

Met het stoppen van Bristol na 23 jaar komt er in december weer een prominent pand leeg te staan in ...