Ulft, Netherlands

Doetinchem moet wennen aan afvalbeleid

Inwoners van Doetinchem lijken te moeten wennen aan het nieuwe afvalbeleid van de gemeente. Bij een meldpunt zijn meer dan zevenhonderd klachten binnengekomen, onder meer over de verhoogde tarieven en afvalzakken die naast containers worden gedumpt.
Davie Klein Gunnewiek | 11 maart 2022 09:25 | Aangepast op 11 maart 2022 09:25
“Papier en glas brachten we tijdens het boodschappen doen zelf weg, maar de rest van ons afval ging tot vorige week in één container”, vertelt Fred van Reenen. Hij woont in een appartementencomplex aan de rand van het centrum. Het was volgens Van Reenen jarenlang een gewoonte om het afval in één container te gooien: “Dat was normaal en gebruikelijk, omdat we het afval niet konden scheiden.” Sinds vorige week beschikken de bewoners van het appartementencomplex over een papier-, plastic- en gft-container. “Alleen beschikken we nu over één gft-container voor zeventien appartementen”, zegt Van Reenen. “Dat is wel heel erg weinig. Als iemand zijn dode kamerplant erin gooit, is hij al voor de helft vol. Hopelijk verandert dat nog in de toekomst.”

Ook over een nieuwe ondergrondse restcontainer uit Van Reenen zijn zorgen. “Er was ons beloofd dat er een keuzemogelijkheid zou zijn voor dertig of zestig liter-zakken”, zegt Van Reenen. “Nu kunnen we alleen zakken van zestig liter kwijt in deze container, waarvoor we twee euro per lediging betalen.” Volgens van Reenen gaat dat niet werken. “In een appartement heb je in je keukenkastje maar een beperkte opbergruimte voor je afval. Mensen gaan nu hun afval opsparen in hun berging of op hun balkon om een zestig liter zak met restafval vol te krijgen. En wat nu als het zomers warm is? Dan krijg je toch een boel ongedierte als je restafval opgespaard staat? Ik ben bang dat het nadelige gevolgen gaat hebben.”

Ruim zevenhonderd klachten bij afvalmeldpunt
De voorbeelden staan niet op zichzelf. Bij de PvdA, die vorige maand een meldpunt oprichtte over het nieuwe afvalbeleid, zijn inmiddels al ruim zevenhonderd klachten van inwoners binnengekomen. “Dat varieert van klachten over het verhoogde tarief voor restafval, afvalzakken die worden gedumpt naast de restcontainers, tot het niet goed kunnen scheiden van het afval”, vertelt PvdA-raadslid Govert-Jan Pontier. Ook de SP in Doetinchem maakt zich zorgen over het nieuwe afvalbeleid. “Overal zie je afval op straat verschijnen en mensen zijn boos op de buren, omdat die afval in hun container gooien”, zegt SP'er Jasper Knipping. “Precies waarvoor we gewaarschuwd hebben gebeurd nu.”

'Inwoners moeten wennen'
Buha, die voor de gemeente Doetinchem het afval ophaalt, herkent de problemen. “De lichte toename van bijplaatsingen en dumpingen na het invoeren van ‘betalen voor restafval’ komt niet onverwacht”, laat woordvoerder van Buha weten. “Inwoners moeten wennen. Uit ervaringen van vergelijkbare gemeentes, bijvoorbeeld de gemeente Apeldoorn, blijkt dat in de beginfase ook daar veel bijplaatsingen en dumpingen zijn geweest." Dit jaar kreeg Buha meerdere meldingen over bijplaatsingen en dumpingen, maar volgens het afvalbedrijf is het dumpen en bijplaatsen van afvalzakken niet nieuw. Ook in 2019, 2020 en 2021 waren er gemiddeld duizend meldingen per jaar. Buha brengt nu de locaties waar vaker gedumpt of bijgeplaatst wordt in beeld en bekijkt tegelijk wat er moet gebeuren om bewoners op weg te helpen.

'Zo'n groot proces kan niet zonder fouten verlopen'
Het probleem van het niet goed kunnen scheiden van afval is door Buha ook opgepakt. “Buha heeft GFT-containers geplaatst bij hoogbouwcomplexen die daarvoor een verzoek ingediend hebben”, zegt een woordvoerder. “Er staan er voor de komende twee weken nog ruim twintig op de planning. Bewoners die graag een GFT container bij hun hoogbouwcomplex willen, kunnen zich bij ons melden. We kijken dan wat op die locatie mogelijk is.” Volgens wethouder Rens Steintjes kan een groot proces als dit niet zonder fouten verlopen. “Maar we proberen problemen zo snel mogelijk op te lossen”, zegt Steintjes. “Met de grote veranderingen die zijn doorgevoerd, hebben we een aantal extra afvalcoaches in dienst. Die proberen deze operatie in goede banen te leiden.”

Denken in oplossingen
Ook Van Reenen denkt mee in oplossingen. “Ik ben helemaal niet tegen afval scheiden, maar breng zo’n ondergrondse container voor het aanbieden van restafval terug naar dertig liter”, zegt Van Reen. “Als je dan een euro betaalt, in plaats van twee euro voor zestig liter, dan wordt het al een stuk makkelijker en is het beter in de hand te houden.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

afvalbeleid|

Meest gelezen

Elver trapt kerstsfeer af op schaatsbaan in centrum Doetinchem

Bart Sollman | Hidde Vinkenvleugel | 6 dec 2024 16:19

Lees ook

Flatbewoners in Doetinchem klaar met afvaloverlast, SP start meldpunt

Bewoners van flats aan de Caenstraat hebben het helemaal gehad met rondslingerend afval en hebben in...

Afvalbeleid Doetinchem: restafval met veertig procent gedaald

Het nieuwe grondstoffenplan dat sinds 2020 geldt in de gemeente Doetinchem heeft zijn vruchten afgew...

Meldpunt voor afvalbeleid in Doetinchem

De PvdA Doetinchem heeft een meldpunt geopend over het afvalbeleid van de gemeente Doetinchem dat va...