Het positieve resultaat over 2021 is volgens wethouder financiën Henk Bulten behaald door de verkoop van grond en hogere inkomsten uit bouwleges. Daarnaast was er sprake van lagere personeelskosten die zijn ontstaan door niet ingevulde vacatures. Het gebrek aan personeel zorgde voor een overschot van ongeveer drie miljoen euro. “Zoals in meerdere branches, kampt helaas ook de gemeente met een personeelstekort”, aldus wethouder Bulten. Van de dertien miljoen euro die ‘over’ is, wordt tien miljoen euro toegevoegd aan de algemene reserve die dan ruim 29 miljoen euro bedraagt.
De rest wordt door de gemeente gebruikt voor de begroting van 2022. Ook wordt een reserve apart gehouden voor de kosten die Doetinchem nog verwacht te maken in verband met corona. “We moeten er rekening mee houden dat er in het najaar nog een coronagolf en een mogelijke lockdown aankomt”, zegt Bulten. “Daarom houden we nu al geld achter de hand, zodat we dan weer mensen kunnen bijstaan.”
Drie ton naar The Passion
Het ‘coronageld’ wordt niet alleen gebruikt om mensen financieel te ondersteunen, het wordt ook ingezet voor de organisatie van maatschappelijke evenementen. Een voorbeeld hiervan is The Passion, dat afgelopen april plaatsvond. Dit heeft de gemeente zo’n drie ton gekost, maar heeft volgens Henk Bulten ook veel opgeleverd: “Deze winst is niet makkelijk in geld uit te drukken. In het geval van The Passion weten we dat het veel mensen blij heeft gemaakt en een hart onder de riem heeft gestoken.”
Zorgen
Ondanks het grote bedrag in de plus, maakt Bulten zich wel zorgen om de toekomst: “Er is sprake van een hoge inflatie, dat raakt ons allemaal”, geeft de Doetinchemse wethouder aan. “Ook schuift het Rijk veel taken op gemeenten af, zonder de garantie te geven deze ook financieel te ondersteunen.” Een voorbeeld hiervan is de verduurzaming van de stad en het opvangen van Oekraïense vluchtelingen.
Foto: REGIO8