Ulft, Netherlands

 

De Rank klaar voor opvang vluchtelingen

Ongeveer vijftig Oekraïense vluchtelingen nemen donderdag hun intrek in De Rank in Groenlo waar langdurige opvang beschikbaar is. Zorgorganisatie Marga Klompé heeft de voormalige verpleeghuisflat de afgelopen tijd gereed gemaakt, die het komende jaar ruimte biedt aan maximaal tachtig vluchtelingen.
Davie Klein Gunnewiek | 13 mei 2022 16:18 | Aangepast op 13 mei 2022 16:18
De afgelopen weken werden ongeveer 45 vluchtelingen opgevangen op Marveld Recreatie in Groenlo. Het vakantiepark wil de chalets waarin de Oekraïners verbleven weer gaan verhuren voor het vakantieseizoen. Donderdagochtend worden de vluchtelingen overgebracht naar de langdurige opvanglocatie in het centrum van Groenlo. Rein Dijkstra, projectleider coördinatieteam Oekraïne van de gemeente Oost Gelre, is blij dat de voormalige verpleeghuisflat in korte tijd gereed is gemaakt voor de vluchtelingenopvang. “De flat stond op de nominatie om gesloopt te worden”, zegt Dijkstra. “Zes weken geleden was hier nog bijna helemaal niks. Geen stromend water, geen stroom en geen ingerichte kamers of doucheruimte. Chapeau voor wat hier in korte tijd is gerealiseerd”, aldus Dijkstra.

Het gebouw bestaat uit vier verdiepingen, met op elke verdieping ruimte voor twintig vluchtelingen. De meeste kamers zijn uitgerust met twee bedden, een koelkast, een kledingkast en wat spullen om mee te koken. “Deze ruimte moeten ze zelf schoon houden”, zegt Dijkstra. “Het is klein, maar het is de bedoeling dat de mensen hier met name in de avonduren zullen verblijven. We hopen dat ze echt mee gaan doen in de samenleving en hun eigen draai gaan vinden.” De Oekraïense vluchtelingen krijgen per maand 260 euro leefgeld. “Daarmee voldoen we aan de landelijke norm”, aldus Dijkstra. Elke verdieping beschikt ook over een gemeenschappelijke ruimte waar men elkaar kan ontmoeten of bijvoorbeeld tv kan kijken. “Ook hebben we door het hele gebouw een goede wifi-verbinding. Dat is voor deze mensen heel belangrijk om goed contact te kunnen houden met het thuisfront in Oekraïne”, zegt Dijkstra.

Sociaal spreekuur
Op de begane grond bevindt zich een grote gemeenschappelijke ruimte voor de hele opvang. “Hierin houden we ook één keer per maand een sociaal spreekuur voor de vluchtelingen”, zegt Dijkstra. “Sommige zijn getraumatiseerd en op deze manier bieden we ze extra hulp aan.” Ook is er een centrale keuken waar gezamenlijk gekookt kan worden en een washok met wasmachines en drogers. Aan de achterkant van het gebouw, tegen de Groenlose gracht aan, is een terras gecreëerd zodat de Oekraïners ook buiten kunnen zitten. Omwonenden van de flat konden woensdagavond een kijkje nemen in de opvang en werden tijdens een besloten bijeenkomst bijgepraat.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Oekraïne|Vluchtelingen|

Meest gelezen

Wolf bijt bijzondere Racka-schapen dood in Voorst

Serena Speet | Nick Hermsen | 2 dec 2022 15:04

Historische klinkers blijven voorlopig liggen in 's-Heerenberg

Charlotte van de Kant | 28 nov 2022 15:54

Lees ook

Ulftse steun voor bevolking van Oekraïne

Naar aanleiding van de inval van de Russen in Oekraine zijn ondernemers Erna en Wouter Mecking uit U...

Illya helpt de soldaten in Oekraïne

Illya Vyazovyy uit ’s-Heerenberg was op familiebezoek in Oekraïne, net buiten Kiev, toen vier wek...

Doetinchem zet ’t Weerdje in als opvangplek

De voormalige woonzorglocatie ’t Weerdje in Doetinchem wordt ingericht voor vluchtelingen uit Oekr...

Dagbesteding zamelt winterkleding in voor vluchtelingen

In de dagbesteding ’t Laer in Etten zijn Elisa Holthaus en haar cliënten aan het verzamelen gesla...

Kerktoren kleurt geel-blauw voor Oekraïne

De Catherinakerk in het centrum van Doetinchem kleurt vanaf dinsdag elke avond geel-blauw als steunb...

Oekrainers gevraagd om kruis te tillen

Oekraïense vluchtelingen die worden opgevangen in de omgeving van Doetinchem kunnen onderdeel worde...