“We moeten het beroep van stratenmaker niet opnieuw extra zwaar maken”, laat Alex Bröring, wegbeheerder van Oude IJsselstreek, weten. Hoewel het opnieuw gebruiken van oude klinkers nieuw en duurzaam is, is het wat betreft de belasting van mensen een stap terug in de tijd. “De robot is niet sneller, maar legt de focus op gezond werken”, zegt Bröring. “Het tempo is voor mij in zijn algemeenheid niet zo belangrijk, maar juist het hergebruik van de materialen en arbotechnisch is het goed te doen”, geeft wethouder Ria Ankersmit aan.
Door de inzet van de robot kan de weg door één stratenmaker gemaakt worden in plaats van door drie. Bröring: "De mensen hoeven ook niet meer op de knieën en het echte ouderwetse zware werk te doen." Volgens Ankersmit spreekt deze manier van werken ook gelijk een jongere doelgroep aan. "We hebben al een tekort aan stratenmakers. Nu er zo'n robot is die je bij wijzen van spreken met een IPad kunt bedienen, wordt het beroep misschien wel weer aantrekkelijker voor de jonge generatie", aldus de wethouder.
Oude stenen zijn uidaging
Het is niet eenvoudig om gebruikte stenen opnieuw te leggen met een robot. “De stenen liggen hier al dertig, veertig jaar, waardoor hun bovenkant behoorlijk ruw is”, legt Bröring uit. Tijdens het verplaatsen worden de stenen met vacuümtechniek opgetild, maar door het ruwe oppervlak hecht het vacuüm niet altijd goed. Daardoor kunnen stenen op onverwachte momenten loskomen en vallen. "Maar daar hebben we nu wat op gevonden. Nu werkt het hier goed."
'Typisch Oude IJsselstreek'
Ankersmit kijkt positief terug op de proef. Het is volgens haar typisch iets voor de gemeente Oude IJsselstreek om dit te doen: “Het is buiten onze comfortzone. We durven de pilots aan te gaan om te laten zien dat het kan, en als het niet lukt is het ook oké. Maar dit is wat mij betreft echt geslaagd.” Onderaan de streep ziet de wethouder dan ook vooral winst: "We gebruiken oude materialen dus we hoeven geen nieuwe stenen te kopen en we zorgen beter voor onze mensen."