Ulft, Netherlands

Chicane om paal is 'gevaar' voor fietsers in Doetinchem

Een grote paal midden op het fietspad, het is voor fietsers in Doetinchem even flink oppassen aan de C. Missetstraat. Vanwege woningbouwwerkzaamheden langs de Oude IJssel is het pad tijdelijk verplaatst door de gemeente, maar dat zorgt volgens gebruikers en de Fietsersbond voor gevaarlijke situaties.
Nick Hermsen | Remco Geurts | Hidde Vinkenvleugel | 9 november 2023 16:26 | Aangepast op 9 november 2023 16:26
“Ik vind het vooral een hele lastige chicane”, vertelt eigenaar Gerrit Geuvers van wielercafé 'Parijs is nog ver' over de bijzondere bocht om de paal heen. “Ik fiets redelijk snel, dus je moet bijna een Max Verstappen-coureur zijn om de bocht te halen.” Geuvers keek vol verbazing naar de situatie toen hij op een ochtend naar zijn zaak fietste. Hij uitte zijn zorgen op sociale media waarna vele verbaasde reacties volgden.

Gemeente Doetinchem laat weten dat het om een tijdelijke situatie gaat door de bouw van de nieuwe woonwijk Iseldoks. “We snappen dat het er wat gek uitziet, maar een mast is niet zomaar te verplaatsen”, legt een woordvoerder uit. De paal kan niet worden verplaatst, omdat er grote leidingen onder de grond zitten en dat teveel zou kosten. Het aangelegde fietspad is een tijdelijke oplossing, maar geen goede, zo oordeelt de lokale Fietsersbond.

Moeilijk voor fietsers
“Wat ik begrepen heb is dat de paal in het fietspad zeker anderhalf jaar blijft staan”, beschrijft Pieter Koning van de Fietsersbond in Doetinchem. “Het is voor fietsers te lastig, er moet gewoon iets aan gebeuren.” De lokale Fietsersbond pleit voor een aanpassing aan de chicane, óf het verplaatsen van de paal. “Er moet een mooie royale bocht om de paal komen, zonder hindernis op het fietspad”, schetst Koning.

Aanvullende maatregelingen
De gemeente geeft aan dat zij gaat kijken naar aanvullende maatregelen om het fietspad beter in te richten. “We hebben extra reflecterende markering aangebracht op de mast”, beschrijft de woordvoerder. “Verder passen we de bocht nog wat aan, zodat het fietspad wat vloeiender verloopt en kijken we nog naar aanvullende maatregelen om het fietspad in te richten. Uiteraard monitoren we de situatie."

Foto: REGIO8

Lees ook

Achterhoek omarmt De Graafschap Vrouwen als eerste shirtsponsor

Achterhoekse overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties omarmen het kersverse eerste divi...

Bewoners blussen schuurbrand in Dinxperlo, oorzaak nog onbekend

De bewoners van een woning in Dinxperlo hebben dinsdagavond een brand in hun schuur snel weten te bl...

Speelautomatenhal Eibergen speelbal in handen van verdeelde gemeenteraad

De speelautomatenhal in Eibergen is een speelbal in handen van een verdeelde gemeenteraad. Sommige r...

Authentieke piratenband De Paloma's denkt na tien jaar nog niet aan stoppen

Inmiddels zonder Hendrik Jan Lovink, maar in een uiterst succesvolle formatie, bestaat de Achterhoek...

‘Explosief’ bij woning in Halle blijkt een pers voor wietolie

Een mogelijke bom heeft dinsdag voor de nodige consternatie gezorgd in het kleine dorp Halle. De Exp...

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengeko...