Ulft, Netherlands

Bronckhorst zet noodlijdende Hessenhal en Hessenbad in de wachtkamer

De voorzitters van de Hessenhal en het Hessenbad in Hoog-Keppel maken ze zich grote zorgen over de toekomst van de verouderde accommodaties. Door stijgende energiekosten wordt het onmogelijk om zwarte cijfers te schrijven, daarom willen ze nu eenmalig 775.000 euro van de gemeente Bronckhorst.
Tim Rondeel | Nick Hermsen | 28 maart 2023 16:23 | Aangepast op 28 maart 2023 16:23
"De extra kosten doorbelasten aan gebruikers doen we liever niet", aldus Coen van Beek, voorzitter van de Hessenhal. "We hebben andere mogelijkheden gezocht om de sporthal toekomstbestendig te maken. Daarvoor hebben wij een verduurzamingsplan ingediend bij de gemeente, waar we zelf een inbreng bij hebben en waarbij we hopen dat de gemeente ons wil gaan helpen voor de toekomst." Bij Bronckhorst kregen ze nul op rekest. De gemeente wil eerst een nieuwe sportvisie op papier zetten, voordat er wordt gekeken naar de investeringsvraag uit Hoog-Keppel.

In totaal moet er 1,4 miljoen euro worden geïnvesteerd in de accommodaties om ook de aankomende twintig jaar financieel gezond open te kunnen blijven, geven de voorzitters aan. "Dan praat je over vernieuwing van de sportvloer met vloerverwarming er in, over de isolatie van de kap en je praat over tapwatervoorzieningen die niet meer op gas draaien maar alles op elektriciteit", aldus Van Beek over het werk in Hessenhal. "Dus in feite moet het geheel naar nul op de meter." Bij het zwembad willen ze zonnepanelen en heatpipes (manier van verwarmen red.) plaatsen om energie op te wekken.

Twintig jaar in de toekomst
Voorlopig zitten Van Beek en Bergsma nog in de wachtkamer. "Zolang die sportvisie er niet is willen ze niet met ons in gesprek", schetst Bergsma de opstelling van de gemeente Bronckhorst. "We hadden graag dit jaar willen investeren. Dat wordt op de langere termijn geschoven en wanneer het dan wel plaats kan gaan vinden weten we niet." Van Beek vult aan: "We beseffen dat het veel geld is, maar als je daarmee twee accommodaties die een hele grote bijdrage leveren aan leefbaarheid in het dorp, twintig jaar in de toekomst zet, wat is dan veel geld?"

'Gewoon' open in april
In april opent het Hessenbad nog gewoon haar deuren voor het nieuwe zwemseizoen en ook de verenigingen kunnen gebruik blijven maken van de naastgelegen Hessenhal. Denken aan een eventuele sluiting wil Van Beek nog niet: "Het is echt onze bedoeling om met de gemeente in dialoog te komen tot oplossingen voor de accommodaties in Hoog-Keppel."

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Hoog-Keppel|Bronckhorst|Zwembad|

Lees ook

Uitslaande brand in schuur bij woning in Zelhem

In een schuur achter een woning van een ouder echtpaar aan de Keijenborgseweg in Zelhem is vrijdagoc...

Vraag halveert in Bronckhorst, maar Voedselbank blijft noodzakelijk

Het aantal gezinnen dat noodgedwongen bij de Voedselbank Doetinchem aanklopt is binnen twee jaar met...

Monumentale boom in Hengelo flink aangetast door zwam

Een monumentale beuk bij de Algemene begraafplaats aan de Iekink in Hengelo is flink aangetast door ...

Bewoners Dorpsstraat in Laag-Keppel willen actie na proef: ‘Het is genoeg geweest’

Meer dan twintig bewoners van de Dorpsstraat in Laag-Keppel roepen de politiek in een open brief op ...

Leerlingen nemen de macht over in Bronckhorst

Ruim driehonderd groep acht-leerlingen grijpen tijdelijk de macht in de raadzaal van de gemeente Bro...

Bronckhorst pakt centrum Zelhem aan, Vitale Kernen 'ongelofelijk blij'

Bronckhorst wil beginnen met de herinrichting van het centrum van Zelhem om zo de toekomstvisie van ...