Ulft, Netherlands

Bronckhorst pakt centrum Zelhem aan, Vitale Kernen 'ongelofelijk blij'

Bronckhorst wil beginnen met de herinrichting van het centrum van Zelhem om zo de toekomstvisie van de werkgroep Vitale Kernen Zelhem uit te voeren. Als eerste stap moeten de Smidsstraat en Magnoliaweg worden aangepast, hiervoor liggen de kosten op een kleine twee miljoen euro.
Tim Rondeel | 1 november 2023 13:51 | Aangepast op 1 november 2023 13:51
"Het moet een vriendelijk gebied worden waar voetgangers de boventoon voeren en auto's te gast zijn", aldus wethouder Wilko Pelgrom. Om verkeersbewegingen op de Markt en in de Smidsstraat te verminderen wordt het eenrichtingsdeel van de Magnoliaweg tweerichtings. Ook komt er meer groen in het gebied. In totaal liggen de kosten op 1,95 miljoen euro. Hiervan moet één miljoen euro uit de investeringsagenda komen, de overige kosten werden gedekt uit bestaande budgetten, onder andere het potje voor riolering.

De plannen komen voort uit de toekomstvisie voor 2030 die is opgesteld door de werkgroep Vitale Kernen Zelhem. "We zijn er ongelofelijk blij mee", aldus Bert Elschot namens de werkgroep. "Het heeft veel tijd gekost en nu blijkt dat de aanhouder wint. Het wordt veel en veel veiliger in Zelhem, en daar gaat het ons om." De inzet van de werkgroep Vitale Kernen Zelhem verdient een compliment volgens wethouder Emmeke Gosselink: "Het is hun toekomstvisie, en wij hebben het als gemeente overgenomen om het te gaan uitvoeren."

Volgende plannen liggen al klaar
Dat de gemeente nu wil beginnen met de aanpak van de Smidsstraat en Magnoliastraat, de winkelstraten van het dorp, kan de werkgroep alleen maar bekoren. "Het was zelfs een wens van ons", geeft Elschot aan. "We hadden ook de plannen voor de Markt al klaar, maar daar willen we mee wachten tot er duidelijk is wat er gaat gebeuren bij het Witte Paard." Op de plek van dit voormalige horecapand aan de Ruurloseweg komen mogelijk appartementen.

Blauwe zone
Volgens Elschot zijn de inwoners van Zelhem blij aangezien ze het zien als een van de gevaarlijkste wegen van het dorp. Ook de ondernemers kunnen volgens hem leven met de plannen, zo komt er een blauwe zone voor parkeren rondom de winkelstraten. "Nu staan er soms dagenlang auto's die niet komen om te winkelen", aldus het lid van de werkgroep.

Laatste Vitale Kern
Zelhem komt als laatste aan de beurt binnen het project Vitale Kernen. Eerder werden plannen in onder meer Steenderen, Vorden en Hengelo uitgevoerd. Het project met de vier grote dorpen uit de gemeente komt nu tot een einde.

Het voorstel zit november in de raad, mocht het worden aangenomen, wil Bronckhorst in december starten met het project.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal


Foto: REGIO8

Lees meer over:

Bronckhorst|Zelhem|Vitale Kernen|

Lees ook

Bronckhorst sluit deur voor zoekend Doesburg niet op voorhand

De openlijke flirt van de Stadspartij Doesburg om aan te sluiten bij de Achterhoek is ook binnengeko...

Olburgenaar Munneke benoemd als Officier in de Orde van Oranje Nassau

Marten Munneke uit Olburgen heeft zaterdag uit handen van minister Pia Dijkstra een hoge onderscheid...

Bronckhorst wil nieuwe 'kleinere' sporthal in Zelhem

Bronckhorst stapt af van het idee om Sporthal de Pol in Zelhem te verduurzamen en te renoveren en wi...

Bronckhorst vraagt inwoners mee te denken over nieuwe burgemeester

Bronckhorst vraagt inwoners om mee te denken over een nieuwe burgemeester. De opvolgster van Mariann...

Gewonde bij kettingbotsing op weg tussen Zelhem en Doetinchem

Drie bestuurders zijn woensdagmiddag op elkaar gebotst op de provinciale weg tussen Doetinchem en Ze...

Vitale Kern Zelhem gaat als zelfstandige stichting verder

Ondanks dat de oorspronkelijke samenwerking met de gemeente Bronckhorst is afgelopen, gaat de werkgr...