Ulft, Netherlands

Brandweer dooft kampvuur én acties boeren

De brandende stapel hooi en autobanden bij de oude N18 voorbij Groenlo is dinsdagavond een figuurlijke middelvinger van de boeren richting het stikstofbeleid in Den Haag. Ze barbecueën een worstje en hebben lol, totdat de politie ingrijpt en de brandweer het kampvuur en de acties dooft.
Domien Esselink | 1 juli 2022 10:17 | Aangepast op 1 juli 2022 10:17
De smeulende berg hooi betekent het einde van een dag actievoeren langs de gemeentehuizen van Aalten, Winterswijk en Oost Gelre. De boodschap van de protesterende boeren in de oostelijke Achterhoek is duidelijk: durf als gemeente tegen het beleid in Den Haag te zijn en vorm één front met de boeren. "Stap bij ons achterop de trekker", zegt mede-woordvoerder Ronald Wolters van de boeren tegen burgemeester Annette Bronsvoort en wethouder Jos Hoenderboom.

Verhaal kwijt
Zij zijn de enige collegeleden in de drie gemeenten die aanwezig zijn, de overige bestuurders zijn naar het landelijk congres van de VNG (Verenging Nederlandse Gemeenten). De bijeenkomst in Lichtenvoorde, op de stoep van het gemeentehuis, verloopt daardoor ook het meest emotioneel. De boeren kunnen eindelijk hun verhaal kwijt.

In Aalten vertelt Erik Luiten dat er "nog niet eerder zoveel collega's zelfmoord hebben gepleegd. Het is genoeg. Nog meer reductie van de stikstof kán niet, een onmogelijk verhaal", zegt de Aaltense boer en voormalig wethouder in Aalten. Hij hamert erop, ten overstaan van de raadsleden Henk Meerdink (BBB/HMV), Gerrit Assink (CDA), Gerbert Navis (VVD) en Esther Diepenbroek (Progressieve Partij), dat de gemeenteraad veel meer haar invloed moeten laten gelden bij de Provinciale Staten in Arnhem.

Flesje water
In Winterswijk ontvangt één van de managers in de hal van het gemeentekantoor de brandbrief van Luiten en de gemeente biedt de ongeveer tachtig boeren een flesje water aan, voordat ze in de tractor stappen richting Lichtenvoorde. Na de langste sessie van de middag, waarbij de emoties oplopen, gaan de boeren na een kop koffie of een glas water vanuit Lichtenvoorde richting de oude N18, voorbij Groenlo, en steken daar een stapel hooi met autobanden aan. Ze kijken vredig naar de kwalmende rook, drinken een bekertje frisdrank en eten een worstje van de barbecue.

Op het moment dat er geprovoceerd wordt om nog een paar banden in het vuur te gooien, grijpt de politie in en blust de brandweer het vuur. De politie gaat nog in gesprek met de boeren, waarbij de emoties oplopen. De agent die het woord voert blaast wijselijk de aftocht, enkele verwensingen ten spijt. Dat betekent het einde van de actie, de boeren stappen in de trekker en rijden naar huis.

Foto: REGIO8

Meest gelezen

Achterhoekers nemen OK in Arnhem over

Jasper Hazelaar | 3 aug 2022 09:18

Auto te water in Doetinchem

Tim Rondeel | 5 aug 2022 09:33

Helikopters vliegen laag boven de Achterhoek

Jasper Hazelaar | 5 aug 2022 20:37

Lees ook

Hofstede 'trots' op jaren bij De Graafschap

Peter Hofstede vertrekt na zeven jaar in zijn huidige functie aan het einde van dit seizoen bij De ...

Nekklachten na kop-staartbotsing in Terborg

Twee auto's zijn vrijdagmiddag op elkaar gebotst in Terborg. Bij de aanrijding liep een van de be...

Veertienjarige Malou verovert titel op NK

Malou Rensink uit Winterswijk is ondanks haar jonge leeftijd al Nederlands kampioen. De veertienjari...

Achterhoekse kerstfilm in plaats van dienst

De protestantse kerken van Lichtenvoorde, Aalten en Dinxperlo hebben de handen ineengeslagen nu de v...

REGIO8 blikt in vier jaaroverzichten terug op de meest opmerkelijke nieuwsfeiten van 2021 in de Acht...

Inwonersaantal van de Achterhoek groeit

Het aantal inwoners van de Achterhoek is over het jaar 2021 gestegen, wat voor bestuurders reden is ...