Op de borden is de tekst te lezen: 'Verboden toegang. Bodem zwaar verontreinigd. Veroorzaakt door: Rutgers Milieu'. “Ik heb zelf een grootschalig bodemonderzoek laten doen in het bos en deze blijkt zwaar vervuild te zijn”, zegt eigenaar Reinoud Arts. Het bos achter het terrein waar de vaten staan opgeslagen is eigendom van de gemeente. “Ik vind het mijn maatschappelijke verplichting dat ik iets doe", zegt Arts. "Ik snap dat de overheid niet op dit eigen initiatief zit te wachten, maar ze moeten zelf in actie komen.” Arts heeft de rapporten van het bodemonderzoek afgelopen woensdag doorgestuurd naar het waterschap en de gemeente, maar tot op heden heeft hij nog geen reactie van de partijen ontvangen.
De gemeente zegt de zorgen van Arts te begrijpen. "Desondanks is het niet de bedoeling om zonder toestemming borden te plaatsen in de openbare ruimte", zegt een woordvoerder. De gemeente wil op korte termijn met Arts in gesprek over de borden. Om uitspraken te kunnen doen over eventuele vervuiling in de bovengrond rondom het perceel wordt volgens de gemeente verder onderzoek gedaan. "Doetinchem neemt deze zaak zeer serieus. We zijn op dit moment alle mogelijke opties voor een snelle en definitieve oplossing aan het wegen en het college wil hierin de komende weken knopen doorhakken", zegt een woordvoerder.
'Gemeente is laconiek'
Op het terrein naast het bos staan 1.300 vaten met giftig blusschuim, waarin de giftige stof PFOS is verwerkt. Nadat het bedrijf Rutgers Milieu in mei failliet werd verklaard is de gemeente verantwoordelijk voor het opruimen van de giftige vaten. “Afgelopen dinsdag heb ik nog twee lekkages gemeld bij de Omgevingsdienst Achterhoek”, zegt Arts. “Die zijn op de locatie wezen kijken, hebben foto’s gemaakt en dat was het dan. Ze reageren zo laconiek.” Komende dinsdag is er een hoorzitting bij de bezwarencommissie van Doetinchem, waarin Rutgers Milieu bezwaar maakt tegen de bestuurlijke dwangsom die de gemeente aan het bedrijf heeft opgelegd.
Foto: Reinoud Arts