Ulft, Netherlands

Bombardementen Doetinchem herdacht met 360-graden film in een dome

Foto: REGIO8
Wie de komende week door de binnenstad van Doetinchem loopt, stuit op een grote witte bol op het Simonsplein. Tachtig jaar geleden, tussen 19 en 23 maart, werd de binnenstad gebombardeerd door de geallieerden, waarbij vele slachtoffers vielen. Om het leven voor, tijdens en na de oorlog te herdenken, is er in een zogenaamde ‘dome’ een korte 360-graden film gemaakt, die op een 26 meter breed scherm wordt vertoond.
Nick Hermsen | Hidde Vinkenvleugel | 19 maart 2025 16:49 | Aangepast op 19 maart 2025 16:49
"Deze week is het tachtig jaar geleden dat Doetinchem drie keer is gebombardeerd. Een stichting in Doetinchem wilde dit herdenken en benaderde ons met de vraag hoe ze de film op een bijzondere manier konden tonen. Toen bedachten we om zo’n 'dome' neer te zetten”, legt medeontwerper Hans Peter Helder uit.

De film is voor iedereen gratis te bezoeken in de week dat de bombardementen tachtig jaar geleden plaatsvonden. In de film wordt echter niet alleen het bombardement herdacht. “Ook de aanloop ernaartoe, hoe het leven toen in het kort was, en dan krijg je de oorlog en het bombardement”, vertelt Helder. “Niet alleen het bombardement op Doetinchem wordt getoond, maar ook de bombardementen op omliggende gemeenten en het grensgebied.”

‘Het gebeurt om je heen’
De productie werd door Helder samen met zijn twee zoons uitgevoerd. In plaats van de documentaire op een normaal scherm te tonen, klonk een 360-graden scherm veel beter in hun oren. “Mijn idee was dat als je erin staat, dat het veel meer impact heeft. Je staat er letterlijk in, het gebeurt om je heen”, aldus Helder. “Het is een beetje hetzelfde idee als de panoramabioscoop in Scheveningen. Ik denk dat dat altijd wel goed werkt.”

‘Bewust worden’
Volgens Helder heeft de film veel impact. Het doel van de makers is echter niet alleen om indruk te maken. “Het publiek vindt het indrukwekkend. Wat je dus ook heel veel hoort van mensen, is dat ze merken dat het nu ook weer speelt”, vertelt Helder. “Ik denk dat dat misschien wel een van de belangrijkste punten is: dat mensen zich nog bewuster worden van wat er om hen heen gebeurt, zonder dat je meteen bang hoeft te worden. Het is natuurlijk wel vreselijk wat er gebeurt.”

Lees ook

Doetinchem houdt ruim 11,6 miljoen over aan 2024: 'Maar toekomst blijft onzeker'

Gemeente Doetinchem heeft 2024 positief weten af te sluiten met een resultaat van ruim 11,6 miljoen ...

Motie over situatie Gaza verworpen in Doetinchemse raad

PvdA en GroenLinks Doetinchem willen dat de gemeente de situatie in Gaza tot genocide benoemt. Dat h...

Gemengde reacties op huisvesting van arbeidsmigranten bij Olde Beth in Wehl

Rond de honderd omwonenden van de Olde Beth in Wehl kwamen dinsdagavond samen tijdens een inloopavon...

Groene impuls voor Doetinchemse ondernemers door gratis duurzaamheidscheck

Bij oude panden in de binnenstad van Doetinchem valt op het gebied van verduurzaming nog een flinke ...

Moors keert niet meer terug als wethouder van Doetinchem, wel als raadslid

Wethouder Patrick Moors van GemeenteBelangen Doetinchem (GBD) heeft besloten te stoppen als wethoude...

Stadsboulevard Doetinchem klaar voor gebruik: ‘De Oude IJssel is een verblijfsgebied aan het worden’

Doetinchem heeft het gebied rondom de Oude IJssel bij de binnenstad volledig vernieuwd. Met het proj...