“Wij krijgen van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) geen licentie meer om hier grote wedstrijden te organiseren”, zegt voorzitter Coen Gribbroek van de FCCL. “We merken ook dat leden die hogerop willen vertrekken naar andere clubs in de regio.” De BMX-baan zit al 39 jaar ingeklemd tussen woningen in een Lichtenvoordse wijk en uitbreiden op de huidige locatie zit er niet in. “Vergelijk onze baan met een voetbalclub die een driekwart veld heeft”, zegt Gribbroek. “Dat is een voorziening die we op deze manier niet aan onze leden willen bieden.”
Die nieuwe BMX baan moet komen aan het Eschpark in Lichtenvoorde aan de rand van het dorp. In 2016 ontstond op deze plek het plan voor een sportboulevard. Met een gemeenschappelijk gebruik van kantine, kleedkamers, vergader- en opslagruimte. Het idee was om er onder andere een atletiek- en ijsbaan aan te leggen en een nieuw overdekt zwembad te bouwen. Behalve dat de ruimte met 4,5 hectare aan de krappe kant was, bleek het plan financieel niet haalbaar.
'Onze woonkwaliteit zal drastisch afnemen'
och bleef de verhuizing van de BMX-club als een paal boven water staan, tot onvrede van een aantal buurtbewoners. Onze woonkwaliteit zal drastisch afnemen bij het houden van clubwedstrijden, regionale en landelijke wedstrijden op de BMX-baan”, zei buurtbewoonster Ina Zondag onlangs tijdens een commissievergadering. “Wij zijn bang voor geluidsoverlast van de muziek, starthek, schreeuwende toeschouwers, gillende kinderen en deelnemers”, aldus Zondag.
'Ja' gezegd op basis van een schetsje'
Ook de fractie van de PvdA twijfelt of er wel genoeg rekening is gehouden met het geluid en de afstand tot woningen. “Toen wij anderhalf jaar geleden ‘ja’ zeiden tegen deze locatie deden we dat op basis van een schetsje waar een groene inpassing van de BMX-baan was voorzien”, zegt fractievoorzitter Richard Klein Tank. “Nu blijkt op basis van onderzoeken die gedaan zijn voor het bestemmingsplan dat op het gebied van geluid, verkeer en overlast van aanwonenden er toch kanttekeningen zijn te plaatsen.”
Zoals het er nu naar uit ziet zal de PvdA dan ook niet instemmen met de verhuizing van de BMX-club. “Doen we hier wel goed aan om mee verder te gaan, dat is wat wij denken”, aldus Klein Tank. “Wat ons betreft zouden we toch naar een andere locatie moeten uitwijken.” Daarbij denkt Klein Tank aan de Besselinkschans waar ook motorclub MACL is gevestigd.
'We kunnen doen wat maximaal mogelijk is'
De FCCL wil graag op de nieuwe locatie een goede buur zijn voor iedereen. “We moeten in gesprek blijven met de buurt en willen zoveel mogelijk voldoen aan hun wensen”, zegt Gribbroek. “Maar we kunnen doen wat maximaal mogelijk is en meer niet.” De voorzitter verwacht dat de overlast tot een minimum beperkt zal blijven.
“We zitten op deze locatie al 39 jaar en hebben nog nooit problemen gehad met de buurt. Er zijn zelfs buurtbewoners die ons berichtjes sturen dat ze het jammer vinden dat we weggaan. Dat betekent ook wel wat.” Dinsdag beslist de gemeenteraad van Oost Gelre of de verhuizing van de BMX baan door kan gaan.
Foto: FCCL