Het terrein rond de basisschool in de wijk was altijd al een plek waar jongeren graag kwamen, en dit verliep op kleine incidenten na altijd in harmonie met de buurt. In het voorjaar van 2020, tegelijk met de eerste lockdown, ging het mis. Naarmate de groep groeide tot zo'n tachtig jongeren nam de overlast ook toe. Er was sprake van vandalisme, brandstichting en geluidsoverlast. Veel bewoners uit de wijk voelden zich bedreigd en onveilig.
Eind vorig jaar besloot Doetinchem in te grijpen en werd onder meer de openbare ruimte aangepakt. Dat werpt volgens de gemeente nu zijn vruchten af. “Het aantal overlastmeldingen bij de politie neemt af, de groepsaanpak voor de jongeren is met succes afgerond en de wijkverbinder ervaart dat de overlast meer naar de achtergrond verschuift", stelt een woordvoerder.
Straatraces met scooters
Jeanine Koelewijn woont in de wijk en ervaart dit totaal anders: “De overlast is veranderd, maar dat betekent niet dat het verbeterd is. Vroeger werden er brandjes gesticht, maar nu houden de jongeren straatraces met scooters en laten ze een enorme rotzooi achter.” Bovendien hangen de jongeren volgens Jeanine “bijna dagelijks” rond bij de flats waar ze geluidsoverlast veroorzaken en bewoners intimideren en uitdagen.
‘Meldingsmoe’
Op het feit dat er minder meldingen bij de politie binnenkomen, zegt Jeanine: “Ik weet dat er nog steeds veel meldingen worden gedaan bij de wijkagent, maar deze meldingen worden niet meegenomen door de politie.” Ook zijn volgens haar veel bewoners ‘meldingsmoe’ geworden: “Het is vermoeiend om steeds weer opnieuw je verhaal te moeten doen. En dan te ervaren dat er haast niks mee gebeurt. Bij ons heerst toch het gevoel dat we niet serieus genomen worden.”
'Verhuisd uit oorlogsgebied'
Astrid Huntink is ook een van de bewoners die geteisterd werd door de jongeren. Ze ervaarde het als traumatiserend. Haar tuin grensde aan het schoolplein. Uiteindelijk is ze vanwege alle problemen uit de wijk vertrokken. “Het verschil qua wonen is enorm. Ik zeg wel eens gekscherend: ik ben van een oorlogsgebied naar het land van vrede verhuisd. Zo voelt dat echt.”
Samenscholingsverbod
Aangezien verhuizen niet voor iedereen een optie is, vragen Jeanine en andere bewoners de gemeente wederom om extra maatregelen. Het liefst zien ze een samenscholingsverbod.De gemeente erkent de impact van de overlast, maar geeft ook aan dat handhaven soms schuurt met de grondwet: “We kunnen niet handhaven op alleen de aanwezigheid van jongeren in de openbare ruimte. Wel kunnen we door vroegtijdige signalering sneller en adequater handelen.”
Hopeloze situatie
Binnenkort is er weer een overleg tussen de organisaties die betrokken zijn bij de aanpak. Jeanine gelooft niet dat een nieuw overleg iets op zal leveren. Ze wordt er moedeloos van: “Ik weet het op het moment ook niet meer. Het blijft een hopeloze situatie. Alle maatregelen die zijn genomen hebben weinig tot niks geholpen.”
Foto: Buurtbewoner Overstegen (archief)