Ulft, Netherlands

'Bescherm dieren in de Achterhoek tegen de wolf'

De wolf wordt steeds vaker gezien in de Achterhoek en dat roept de nodige emoties op. Naast inwoners die het dier het liefst weer zien vertrekken of zelfs willen neerschieten, zijn er ook mensen die de wolf zien als een toevoeging aan de biodiversiteit.
Serena Speet | 14 april 2023 17:59 | Aangepast op 14 april 2023 17:59
"Kijk, je kunt kritiek hebben, je kunt schreeuwen wat je wil, maar die wolf is hier en we hebben hem beschermd. Dus moet je ook je dieren beschermen", vertelt Jeannet Hulshof, voorzitter van stichting Wolf Fencing. "Het dier leeft hier nog niet echt, maar op doortocht zullen ze zeker zijn." De wolf is het afgelopen jaar onder meer gezien in Noordijk, Hupsel, Zelhem, Winterswijk en Voorst. In hoeverre het dier zich al definitief in de Achterhoek heeft gevestigd is niet duidelijk. "Het is niet bekend dat hier echt een roedel leeft. Dan moet je echt een ouderpaar en welpen hebben, die worden pas in mei geboren", legt Hulshof uit. "Dus wie weet leeft er al wel iets, maar dat is nog niet bekend."

Dat de wolf door de regio trekt zorgt voor angst bij dierhouders. Bij Irma Buunk uit Ruurlo, die al dertig jaar als hobby schapen houdt, is een van haar dieren recent doodgebeten, vermoedelijk door een wolf. De angst voor een nieuwe aanval zorgt voor werk en zorgen. "We gaan ze 's avonds nu opsluiten. Dat is allesbehalve wenselijk, maar je moet wat", vertelt Buunk. "Ik slaap 's nachts niet meer gerust als ik ze buiten laat lopen." Haar man gaf aan de schapen weg te willen doen, daar was Buunk het niet mee eens: "Het is al dertig jaar een grote hobby van mij en ik ben echt niet van plan om dat zo op te geven."

Geen subsidie
Dierhouders in de Achterhoek kunnen op dit moment geen subsidie aanvragen voor wolfwerende hekken. Dit omdat de regio door de provincie niet is aangewezen als leefgebied. Waar Hulshof beaamt dat de wolf nog niet in de Achterhoek leeft, wil ze wel dat de provincie schapen- en geitenhouders helpt met het nemen van maatregelen: "Ik denk dat de overheid, of in ieder geval de provincie, wel achter de mensen moet gaan staan en moet helpen zo ver ze kunnen om de meeste plekken waar dat nodig is wolfwerend te krijgen."

Dieren naar binnen
Want op dit moment kan Buunk als schapenhouder niet veel zonder flink in de kosten te komen. Volgens haar is de enige optie de dieren 's nachts naar binnen doen. "Dan moet je ze opsluiten en dat is alles behalve ideaal, eigenlijk wil ik zo geen schapen houden." Met een subsidie zouden dierhouders speciale, wolfwerende, hekken kunnen plaatsen. Bij Buunk in Ruurlo voldeed het hek niet, omdat het niet hoog genoeg was. Hulshof ziet regelmatig hekken die niet voldoen, waardoor wolven hun slag kunnen slaan: "Een wolf loopt daar soms wel twee weken om heen om te kijken waar dat kleine gaatje zit, en die vindt hem dan ook."

Gepolariseerd
Op sociale media is de discussie over de wolf flink gepolariseerd. Mensen spreken hun zorgen uit en zijn zelfs bang dat een mens wordt aangevallen. Volgens Hulshof is dat nergens voor nodig. "Wolven zijn al meer dan 25 jaar terug in Duitsland, daar is nog niet één aanval geweest", vertelt ze. "Mensen gaan op vakantie naar Italië en Spanje, waar wolven nooit weg zijn geweest. Ik heb nog nooit van iemand gehoord die zei: 'ik ben gebeten door een wolf.'"

Voorbereiden
De Achterhoek kan zich volgens de voorzitter van Wolf Fencing daarom beter voorbereiden op de komst van het dier: "De wolf die is er, daar zul je in ieder geval nu mee moeten dealen dus bescherm je dieren. En dat klinkt misschien heel makkelijk, ik weet dat dat absoluut niet makkelijk is, dat kost geld en tijd, maar zo lang er subsidies zijn maak daar gebruik van en vraag advies aan mensen die daar verstand van hebben en laat het ook checken."

Foto: REGIO8

Lees ook

Nieuwe rotonde bij Beek alweer op de schop: 'Nu hufterproof maken'

De rotonde op de N812 tussen Babberich en Beek kan alweer op de schop. Een paar maanden geleden werd...

Automobilist raakt onwel en ramt vlonder in achtertuin bij Ruurlo

Een automobilist is donderdagochtend vroeg op een vlonder gebotst in de achtertuin van een woning bi...

Berkelland maakt haast, 95 huurwoningen voor starters en statushouders

Jonge inwoners van Berkelland die smachten naar een huurwoning kunnen mogelijk in 2025 in een nieuwe...

Landbouwsluizen als ‘negatief’ ervaren, Doetinchem hoopt dat Bronckhorst luistert

De gemeente Doetinchem hoopt dat Bronckhorst luistert naar de resultaten van het belevingsonderzoek ...

Achterhoekse boeren voeren actie bij Provinciehuis in Arnhem

Tientallen boeren uit de Achterhoek zijn donderdagavond met trekkers naar het Provinciehuis in Arnhe...

Achterhoekse peuters 'praoten plat' op basisschool met nieuw lespakket

Achterhoekse kinderen tussen de twee en vijf jaar oud krijgen vanaf deze week les in de streektaal m...